"Saimme useita yhteydenottoja" – Lidl poisti kissanruohon myynnistä varotoimenpiteenä

Lidlissä myytävä kissanruoho & kissanminttu -tuote sai sosiaalisen median käyttäjät jakamaan varoituksia kissanruohon myrkyllisyydestä.

Lidl mainosti tarjouslehtisessään viime viikolla kissanruoho & kissanminttu -nimistä kasvituotetta. Sosiaalisessa mediassa alettiin kuitenkin nopeasti varoittelemaan tuotteen olevan nimestään huolimatta kissoille sopimaton ja jopa myrkyllinen. Huolestuneet kansalaiset ottivatkin sankoin joukoin yhteyttä Lidliin tuotteen poistamiseksi markkinoilta.

Lidlistä kerrotaan MTV Uutisille, että erätuotteena viime viikon torstaina myyntiin tullut kissanruoho & kissanminttu oli myynnissä viherkasvina.

– Meillä myynnissä ollut kasvi ei ole Ruokaviraston varoittamaa lajiketta, mutta selvitämme asiaa ja poistimme tuotteen myynnistä varotoimenpiteenä perjantaiaamupäivänä. Saimme valppailta asiakkailtamme useita yhteydenottoja aiheeseen liittyen ja niiden ansiosta pystyimme reagoimaan nopeasti, kertoo Lidlin laadunvalvontaosaston tiiminvetäjä Sanna Rantalainen.

Ruokaviraston varoittama lajike on usein kissankaisla-nimellä (myös sädekaisla tai niilinkaisla) myytävä cyperys alternifolius, joka ei sovellu rehuksi eikä markkinointi kissan syötäväksi siten ole sallittua. 

"Voivat syötynä aiheuttaa haittaa"

Tarja Root Ruokavirastosta kertoo MTV Uutisille, että sädekaislojen sukuun kuuluvia Cyperus-kasveja on maalimassa satoja eri alalajeja.

– Niiden tiedetään sisältävän enemmän ja vähemmän haitallisia aineita, ja ne voivat syötynä aiheuttaa eläimille ja ihmisille haittaa pitkäaikaisessa/runsaassa käytössä.

Jos näiden kasvien myynnissä ja markkinoinnissa käytetään kissa-sanaa nimessä ja kissan kuvia pakkauksessa, niistä voi Rootin mukaan saada sellaisen käsityksen, että ne ovat kissojen ruokintaan tarkoitettuja.

– Tällöin niihin sovelletaan rehulainsäädäntöä eli tuotteiden tulee olla rehukäytössä turvallisia, toimijoiden rekisteröityneitä rehualan toimijoiksi ja tuotteissa rehulainsäädännön edellyttämät pakolliset merkinnät, mukaan lukien käyttöohjeet ja käytön rajoitukset. Toimijat vastaavat markkinoille saattamiensa rehujen turvallisuudesta.

Rootin mukaan kaupassa myytäessä tuotteissa pitääkin siis olla asianmukaiset rehujen pakkausmerkinnät, ja tuotteiden toimittajilta edellytetään näyttöä turvallisuudesta.

– Myynti ja markkinointi ei saa olla harhaanjohtavaa.

Kaisloja ja ruohoja voidaan myydä viherkasveina ilman viittauksia eläimiin, mutta kissanomistajien kannattaa olla tietoisia tiettyjen huonekasvien sopimattomuudesta lemmikeille.

Myös Ruokavirastoon tuli perjantaina viestejä kuluttajilta Lidlin myymästä tuotteesta, jonka takaisinvedon Root vahvistaa olleen varotoimenpide.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä  Ilta-Sanomat.

Lisäys 14.3. klo 16.11: Lisätty Ruokaviraston Tarja Rootin kommentit. Juttua muotoiltu uudelleen.

Nämä joulukasvit ovat koiralle ja kissalle myrkyllisiä 1:35
Tiesitkö? Joulukasveista esimerkiksi liljat ovat kissoille hyvin myrkyllisiä, ja jo niiden terälehtien pureminen voi johtaa terveysongelmiin. Videolla päivystyksen vastuueläinlääkäri Niina Murto Omaeläinsairaala Mevetistä kertoo joulukasveista.

Osittaislähteenä Ruokavirasto ja Ilta-Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat