Mainos

Saimaannorppien avuksi kinoksia - älä toimi ilman asiantuntijaa

Saimaannorppien pesintää helpotetaan rakentamalla norpille apukinoksia. Ympäristöjärjestö WWF on julkaissut viranomaisten ja kolaajien avuksi ohjekirjan.

Norpat eivät ole pystyneet tekemään pesiä, koska Saimaalla on vain vähän lunta. Apukinokset tehdään ensi viikolla, jotta pesien teko häiritsisi mahdollisimman vähän norppia. Norpat synnyttävät helmi-maaliskuussa.

- Olemme jo hälyttäneet vapaaehtoisporukat valmiuteen. Apukinoksia pitäisi saada tehtyä noin 150, kertoo suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF Suomesta.

Vastaavaa operaatiota ei ole aiemmin toteutettu. Apukinoksia on tutkittu Itä-Suomen yliopistossa, jonka tutkimuksiin ohjekirja perustuu.

Suojeluviranomaiset määrittelevät paikan apukinoksille. Esisijaisesti ne sijoitetaan alueille, joilla on viime vuosina syntynyt poikasia.

WWF:n mukaan vapaaehtoisia kolaajia on jo ilmoittautunut. Järjestö muistuttaa, että apukinoksia saa kasata vain asiantuntijan ohjauksessa. Luukkosen mukaan apukinoksia rakentavat vapaaehtoiset, jotka ovat olleet mukana pesälaskennoissa tai muutoin tuntevat olosuhteet. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.