Saimaannorpat Amalia ja Tuukka siirrettiin onnistuneesti

Ihastuttava yllätys kurkkasi avannosta! Saimaannorppa Pulmu veikisteli kameralle 1:16
Katso myös: Saimaannorppa Pulmu veikisteli norppakameralle kaksi vuotta sitten.

Saimaannorppakanta on huolestuttavasti jakautumassa osakantoihin erityisesti Etelä-Saimaalla ja Kolovedellä, Itä-Suomen yliopisto sanoo.

Kaksi aikuista saimaannorppaa on siirretty onnistuneesti Saimaan sisällä toukokuun lopulla, kertoo Itä-Suomen yliopisto. Amaliaksi nimetty aikuinen naaras siirrettiin Pihlajavedeltä Kolovedelle. Urosnorppa Tuukka siirrettiin puolestaan Pihlajavedeltä eteläiselle Saimaalle.

Saimaannorppien siirtojen tavoitteena on ylläpitää norppakannan jäljellä olevaa perinnöllistä monimuotoisuutta ja ehkäistä Saimaan osakantojen eriytymistä. Tutkimukset osoittavat, että noin 440 yksilön saimaannorppakannan geneettinen monimuotoisuus on erittäin niukkaa.

Kyseessä oli toinen kerta, kun saimaannorppia siirrettiin. Ensimmäinen siirto tehtiin vuonna 1992.

Eläinlääkäri varmisti norppien hyvinvoinnin

Ympäristöjärjestö WWF:n aluevastaavan Ismo Marttisen mukaan siirto kesti kiinniottoineen, kuljetuksineen ja tutkimuksineen muutaman tunnin. Hän toimi siirtojen kenttäpäällikkönä.

–  Toimenpiteet sujuivat erinomaisesti, ja eläinlääkäri oli koko ajan varmistamassa norppien hyvinvointia. Kumpikin norppa otti siirtotapahtuman hyvin rauhallisesti, Marttinen sanoo tiedotteessa.

Siirtojen jälkeen norpat liikkuivat noin kymmenen kilometrin etäisyydelle vapautuspaikoistaan, mutta parin viikon aikana molemmat näyttävät jo asettuneen pienemmille alueille.

–  Amalia on löytänyt lepäilypaikakseen suojaisan lahden Kolovedellä ja Tuukka kalastelee suuren selän kupeessa eteläisellä Saimaalla. Norpat ovat sukeltaneet jo yli 30 metrin syvyisiä sukelluksia, joten kalastusretkiä on selvästi jo tehty uusilla vesillä, sanoo tutkija Marja Niemi Itä-Suomen yliopistosta.

Siirrot jatkuvat ensi vuonna

Saimaannorppakanta on huolestuttavasti jakautumassa osakantoihin erityisesti Etelä-Saimaalla ja Kolovedellä. Kolovedellä ongelmana on lisäksi synnyttävien naaraiden merkittävä väheneminen.

–  Amalia toivottavasti vahvistaa Koloveden synnyttävien norppaemojen joukkoa ja Tuukka tuo tullessaan uusia geenejä Etelä-Saimaalle. Siirtojen myönteiset vaikutukset ovat toivottavasti nähtävissä ennen kaikkea tulevissa norppasukupolvissa, jos siirtolaisnorpat jäävät uusille elinalueilleen ja löytävät kumppaninsa sieltä, sanoo Metsähallituksen luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila.

Saimaannorppien siirrot jatkuvat ensi vuonna, jolloin uusille asuinalueille siirretään mahdollisesti kolme norppaa. Siirroista vastasi Itä-Suomen yliopisto. Toimenpiteessä olivat mukana myös Metsähallituksen Luontopalvelut, WWF Suomi ja Helsingin yliopisto.

Lue myös:

    Uusimmat