Säilönnän salat

Säilöntä antaa mahdollisuuden maistaa kesänmakuja talvellakin.

Hyvä muistaa:

 • Käytä vain tuoreita raaka-aineita
 • Huolehdi, että purkit ja tölkit ovat puhtaita

Pakastaminen

Pakastamisessa elintarvike jäädytetään mahdollisimman nopeasti ja säilytetään sen jälkeen alle -18 asteen lämpötilassa. Pakastaminen on helppoa, raaka-aineiden vitamiinit ja maku säilyvät lähes tuoreen veroisina.

Miten pakastan

Tyhjennä, sulata ja puhdista pakastimesi noin kerran vuodessa.

Laita pakastuskytkin päälle vuorokautta ennen pakastamista.

Pakasta vain ensiluokkaisia tuoreita tuotteita.

Jätä nestemäisille tuotteille laajentumisvaraa noin 10%.

Pakasta mahdollisimman vähän tilaa vieviin pakkauksiin, poista pakkauksista ilma. Jäähdytä tuotteet jääkaapissa ennen pakastamista. Litteät pakkaukset jäätyvät nopeasti ja tasaisesti. Sulje pakkaukset huolellisesti ja pitävästi. Pakasta voimakasaromiset tuotteet esim. tilli ja kala erittäin tiiviisiin pakkauksiin. Kertakäyttöannokset ovat näppäriä käyttää. Kirjoita tuotteen päälle pakastuspäivämäärä ja sisältö.

Marjojen ja hedelmien pakastaminen

Marjoja ei tarvitse käsitellä ennen pakastusta, mutta hedelmät kuten omenat, päärynät ja luumut säilyvät parhaiten, jos ne pakastetaan sokeriliemessä. Omenat ja muut hedelmät on myös kätevä keittää ja soseuttaa ennen pakastamista. Pakasta puolukat ja karpalot ilman sokeria. Pakasta myös viinimarjaterttuja ja -lehtiä jälkiruokien ja kakkujen koristeeksi.

Mansikat

Parhaimpia pakastuslajikkeita ovat Jonsok, Polka, Honeyoe, Bounty, Korona ja Senga Sengana. Huuhtele marjat vain tarvittaessa; nopeasti ja kylmällä vedellä. Pakasta käyttötarkoituksen mukaan; kokonaisena, viipaloituna, survottuna, jne. Voit ripotella marjojen päälle hieman sokeria. Sokeri vähentää entsyymitoimintaa, jolloin marjojen maku, väri sekä vitamiinit säilyvät kylmässä paremmin. Sulje pakasterasiat tiiviisti, ettei aromit leviä pakasteeseen

1 litra mansikoita painaa n. 500 grammaa

Vadelma

Päälajikkeet Muskoka, Ottawa. Poimi marjat suoraan pakastusrasioihin. Pieni sokerilisäys parantaa marjan laatua sulatuksen jälkeen

1 litra vadelmia painaa n. 500 grammaa

Herukat
Mustaherukkalajikkeita ovat Öjebyn, Melalahti, Mortti. Viherherukkalajike on Vertti. Punaherukkalajike useimmiten on Punainen Hollantilainen ja - Valkoherukkalajike on Valkea Hollantilainen. Pakastettu herukka sopii terttun koristeeksi, survottuna kakkuihin, jäädykkeisiin, viiliin, jne. Sokeroi maun mukaan.

1 litra herukoita painaa n. 350-400 g

Marjapakasteiden sulattaminen

Sulatus tulee tapahtua nopeasti, jotta rakenne pysyisi hyvänä ja C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän - Sulata siis mikroaaltouunissa sulatusteholla tai huoneenlämmössä. Sellaisenaan tarjottavat marjat voi sulattaa myös kaatamalla kuumaa sokerivettä marjojen päälle (½ litraa marjoja / 2 dl vettä ja 1 dl sokeria). Puuroja, keittoja ja kiisseleitä valmistettaessa marjoja ei tarvitse sulattaa. Pehmeäkuoriset marjat lisätään vasta suurustamisen jälkeen

Omenan pakastaminen

Kuori hapahkot omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa lohkoiksi. Lado kerroksittain sokerin kanssa pakastusrasioihin. Sopii piirakoihin, torttuihin ja jälkiruokiin.

Useimmat hedelmät eivät sovi kokonaisina tai sellaisenaan pakastettaviksi, mutta sokeriliemen kanssa esimerkiksi omenoista, päärynöistä, luumuista, persikoista ja kirsikoista tulee maukkaita. Sokeriliemessä pakastetaan usein myös kovakuorisia marjoja.

Sokeriliemisäilöntä

Sekoita litraan vettä 4-6 dl sokeria. Keitä ja jäähdytä. Jos haluat estää hedelmien tummumista lisää askorbiinihappoa (apteekeista) ½ tl/l. Pakkaa hedelmät pakastusrasioihin ja kaada päälle jäähtynyt sokeriliemi. Jätä myös laajenemisvaraa.

Kasvisten pakastaminen

Voit pakastaa kasviksia kokonaisina, paloiteltuina, soseina ja/tai tehdä niistä valmiita kasvissekoituksia.

Muista:

Lähes kaikki kasvikset vaativat esikiehautuksen ennen pakastamista entsyymitoiminnan lopettamiseksi.

Soseena pakastettavat kasvikset keitetään täysin kypsiksi ja soseutetaan.

Käytä kiehautuksessa apuna metallilankakoria tai sarjakattilan reiällistä osaa. Upota kasvikset aina kiehuvaan veteen. Laske esikiehautusaika siitä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Jäähdytä kasvikset nopeasti juoksevassa kylmässä vedessä, valuta hyvin ja pakastaa sopivina kerta-annoksina. Pakasta voimakasaromiset tuotteet tiiviisti. Lisää pakastetut kasvikset ruokiin vasta kypsymisen loppuvaiheessa. Sellaisenaan tarjottavat kasvikset voit kiehauttaa pienessä vesimäärässä tai höyryttää höyrykattilassa.

Pakastettavien kasvisten esikiehautusaikoja

Herneet -riivitään paloista 1-2 min
Juuriselleri -kuutioina tai suikaleina 3-5 min
Kukka- ja parsakaali -pienet kukinnot kokonaisina 3-6 min

Kurttu- ja valkokaali -suikaleina tai lohkoina 4-5 min
Kyssäkaali -kuutioina tai suikaleina 2-3 min
Lanttu -kuutioina tai suikaleina 2-4 min
Lehtiselleri -viipaleina tai paloina 3-5 min
Porkkana/palsternakka -kuutioina tai suikaleina 3-5 min
Papu -kokonaisina tai paloiteltuina 3-4 min
Peruna -pienet uudet perunat kokonaisina 4-5 min
Pinaatti/mangoldi -lehdet kokonaisina 2-3 min (hienontaminen haluttaessa kiehautuksen jälkeen)
Punajuuri -pakastetaan täysin kypsänä
Purjosipuli -viipaleina tai paloina 2-4 min
Ruusukaali -kokonaisina 4-5 min

Raakana pakastettavia kasviksia (ilman esikiehautusta)

 • Porkkana, lanttu, nauris ja palsternakka raastettuna
 • Tomaatti viipaloituna
 • Kesäkurpitsa kuutioituna
 • Purjo viipaloituna
 • Tilli ja persilja hienonnettuna
 • Paprika viipaloituna / kuutioituna
 • Maissi kokonaisena ilman suojalehtiä

Lue myös:

  Uusimmat