Säilönnän salat
Säilöntä antaa mahdollisuuden maistaa kesänmakuja talvellakin.
Hyvä muistaa:
- Käytä vain tuoreita raaka-aineita
- Huolehdi, että purkit ja tölkit ovat puhtaita
Pakastaminen
Pakastamisessa elintarvike jäädytetään mahdollisimman nopeasti ja säilytetään sen jälkeen alle -18 asteen lämpötilassa. Pakastaminen on helppoa, raaka-aineiden vitamiinit ja maku säilyvät lähes tuoreen veroisina.
Miten pakastan
Tyhjennä, sulata ja puhdista pakastimesi noin kerran vuodessa.
Laita pakastuskytkin päälle vuorokautta ennen pakastamista.
Pakasta vain ensiluokkaisia tuoreita tuotteita.
Jätä nestemäisille tuotteille laajentumisvaraa noin 10%.
Pakasta mahdollisimman vähän tilaa vieviin pakkauksiin, poista pakkauksista ilma. Jäähdytä tuotteet jääkaapissa ennen pakastamista. Litteät pakkaukset jäätyvät nopeasti ja tasaisesti. Sulje pakkaukset huolellisesti ja pitävästi. Pakasta voimakasaromiset tuotteet esim. tilli ja kala erittäin tiiviisiin pakkauksiin. Kertakäyttöannokset ovat näppäriä käyttää. Kirjoita tuotteen päälle pakastuspäivämäärä ja sisältö.
Marjojen ja hedelmien pakastaminen
Marjoja ei tarvitse käsitellä ennen pakastusta, mutta hedelmät kuten omenat, päärynät ja luumut säilyvät parhaiten, jos ne pakastetaan sokeriliemessä. Omenat ja muut hedelmät on myös kätevä keittää ja soseuttaa ennen pakastamista. Pakasta puolukat ja karpalot ilman sokeria. Pakasta myös viinimarjaterttuja ja -lehtiä jälkiruokien ja kakkujen koristeeksi.
Mansikat
Parhaimpia pakastuslajikkeita ovat Jonsok, Polka, Honeyoe, Bounty, Korona ja Senga Sengana. Huuhtele marjat vain tarvittaessa; nopeasti ja kylmällä vedellä. Pakasta käyttötarkoituksen mukaan; kokonaisena, viipaloituna, survottuna, jne. Voit ripotella marjojen päälle hieman sokeria. Sokeri vähentää entsyymitoimintaa, jolloin marjojen maku, väri sekä vitamiinit säilyvät kylmässä paremmin. Sulje pakasterasiat tiiviisti, ettei aromit leviä pakasteeseen
1 litra mansikoita painaa n. 500 grammaa
Vadelma
Päälajikkeet Muskoka, Ottawa. Poimi marjat suoraan pakastusrasioihin. Pieni sokerilisäys parantaa marjan laatua sulatuksen jälkeen
1 litra vadelmia painaa n. 500 grammaa
Herukat
Mustaherukkalajikkeita ovat Öjebyn, Melalahti, Mortti. Viherherukkalajike on Vertti. Punaherukkalajike useimmiten on Punainen Hollantilainen ja - Valkoherukkalajike on Valkea Hollantilainen. Pakastettu herukka sopii terttun koristeeksi, survottuna kakkuihin, jäädykkeisiin, viiliin, jne. Sokeroi maun mukaan.
1 litra herukoita painaa n. 350-400 g
Marjapakasteiden sulattaminen
Sulatus tulee tapahtua nopeasti, jotta rakenne pysyisi hyvänä ja C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän - Sulata siis mikroaaltouunissa sulatusteholla tai huoneenlämmössä. Sellaisenaan tarjottavat marjat voi sulattaa myös kaatamalla kuumaa sokerivettä marjojen päälle (½ litraa marjoja / 2 dl vettä ja 1 dl sokeria). Puuroja, keittoja ja kiisseleitä valmistettaessa marjoja ei tarvitse sulattaa. Pehmeäkuoriset marjat lisätään vasta suurustamisen jälkeen
Omenan pakastaminen
Kuori hapahkot omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa lohkoiksi. Lado kerroksittain sokerin kanssa pakastusrasioihin. Sopii piirakoihin, torttuihin ja jälkiruokiin.
Useimmat hedelmät eivät sovi kokonaisina tai sellaisenaan pakastettaviksi, mutta sokeriliemen kanssa esimerkiksi omenoista, päärynöistä, luumuista, persikoista ja kirsikoista tulee maukkaita. Sokeriliemessä pakastetaan usein myös kovakuorisia marjoja.
Sokeriliemisäilöntä
Sekoita litraan vettä 4-6 dl sokeria. Keitä ja jäähdytä. Jos haluat estää hedelmien tummumista lisää askorbiinihappoa (apteekeista) ½ tl/l. Pakkaa hedelmät pakastusrasioihin ja kaada päälle jäähtynyt sokeriliemi. Jätä myös laajenemisvaraa.
Kasvisten pakastaminen
Voit pakastaa kasviksia kokonaisina, paloiteltuina, soseina ja/tai tehdä niistä valmiita kasvissekoituksia.
Muista:
Lähes kaikki kasvikset vaativat esikiehautuksen ennen pakastamista entsyymitoiminnan lopettamiseksi.
Soseena pakastettavat kasvikset keitetään täysin kypsiksi ja soseutetaan.
Käytä kiehautuksessa apuna metallilankakoria tai sarjakattilan reiällistä osaa. Upota kasvikset aina kiehuvaan veteen. Laske esikiehautusaika siitä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Jäähdytä kasvikset nopeasti juoksevassa kylmässä vedessä, valuta hyvin ja pakastaa sopivina kerta-annoksina. Pakasta voimakasaromiset tuotteet tiiviisti. Lisää pakastetut kasvikset ruokiin vasta kypsymisen loppuvaiheessa. Sellaisenaan tarjottavat kasvikset voit kiehauttaa pienessä vesimäärässä tai höyryttää höyrykattilassa.
Pakastettavien kasvisten esikiehautusaikoja
Herneet -riivitään paloista 1-2 min
Juuriselleri -kuutioina tai suikaleina 3-5 min
Kukka- ja parsakaali -pienet kukinnot kokonaisina 3-6 min
Kurttu- ja valkokaali -suikaleina tai lohkoina 4-5 min
Kyssäkaali -kuutioina tai suikaleina 2-3 min
Lanttu -kuutioina tai suikaleina 2-4 min
Lehtiselleri -viipaleina tai paloina 3-5 min
Porkkana/palsternakka -kuutioina tai suikaleina 3-5 min
Papu -kokonaisina tai paloiteltuina 3-4 min
Peruna -pienet uudet perunat kokonaisina 4-5 min
Pinaatti/mangoldi -lehdet kokonaisina 2-3 min (hienontaminen haluttaessa kiehautuksen jälkeen)
Punajuuri -pakastetaan täysin kypsänä
Purjosipuli -viipaleina tai paloina 2-4 min
Ruusukaali -kokonaisina 4-5 min
Raakana pakastettavia kasviksia (ilman esikiehautusta)
- Porkkana, lanttu, nauris ja palsternakka raastettuna
- Tomaatti viipaloituna
- Kesäkurpitsa kuutioituna
- Purjo viipaloituna
- Tilli ja persilja hienonnettuna
- Paprika viipaloituna / kuutioituna
- Maissi kokonaisena ilman suojalehtiä
Uusimmat
-
00:01
Kelan laskelmat: Näin etuuksien leikkaaminen vaikuttaa työn vastaanottamiseen
-
23:50
Puoluetilaisuuteen hyökättiin Tukholmassa – kolme sairaalaan
-
23:24
Näin Tappara-kapteeni kommentoi Pelicansin törkytekoa – "Lapsus"
-
22:55
Rikard Grönborg jyrisi Pelicansin törkytempusta – tuimia syytöksiä SM-liigafinaalin tapahtumista
-
22:48
Tommi Niemelä murahti Tappara-leirin rajuista syytöksistä: "Minkä helvetin takia?"
-
22:46
Yhdysvallat lähettänyt salaa Ukrainaan pitkänkantaman ohjuksia
-
22:40
Zelenskyi: 16 Venäjälle vietyä ukrainalaislasta päässyt takaisin
-
22:32
Ruotsi sai tuta Leijonien kovuuden – jälki oli kylmää
-
22:20
Harkovassa asuva Nika ei aio lähteä kaupungista, vaikka Venäjä on tuhonnut hänen baarinsa jo kolmesti
-
22:17
Vili, 17, on väliinputoaja vammaispalveluissa – nyt kommentoi hyvinvointialueen vastaava
-
22:14
14 ruumista löytyi Tunisian rannikolta – siirtolaisveneiden määrä kasvanut viime päivinä
-
22:05
ADHD on Pirjo Lonkan supervoima: "Kuvauksissa keskittymistäni ei häiritse mikään"
-
22:04
Tässä on hurjien talvien ja eilisen rajun takatalven syy
-
21:59
Patrik Carlsson ratkaisi melkoisen finaalitrillerin Tampereella, Christian Heljankoon kohdistunut isku puheenaiheena – näin peli eteni
-
21:44
SDP:n Berg: 20 euron korotus Kela-korvaukseen terveydenhuollossa eriarvoistaa järjestelmää
-
21:30
Ari Vallin antoi palaa törkytempusta Tappara-vahtiin: "Jos minä olisin pelaajana tuolla"
-
21:02
Siim Liivik latasi kovaa tekstiä Tappara-tähtivahdin päälleajosta – uutta tietoa Pelicans-pakista
-
21:00
70-luvun mökit – tässä on kahdeksas Suomen kaunein koti: Kesämökit -finalisti
-
20:44
Thaimaa takoi jääkiekossa 57-0-murskalukemat
-
20:39
"Moro Youtube! Tänään testataan…", mies sanoi videolla ja ampui ilmakiväärillä toiselta keuhkon puhki
-
Lataa lisää