Saiko Marinin bilevideoita julkaista medioissa? JSN pitää harvinaisen tiedotustilaisuuden ratkaisuistaan – "Täysin poikkeuksellista"

Pöllöraati: Oliko Marinin bilevideoiden julkaiseminen perusteltua? 9:32
Katso videolta Pöllöraadin keskustelu pääministeri Sanna Marinin bilevideoiden julkaisemisesta ja JSN:n tulevasta ratkaisusta.

Median itsesääntelyelin Julkisen sanan neuvosto (JSN) antaa perjantaina ratkaisunsa pääministeri Sanna Marinin juhlintavideoiden uutisoinnista tehdyistä kanteluista. Pöllöraadin jäsenet pitävät videoiden julkaisemista mediassa perusteltuna. 

Useat tiedotusvälineet, myös MTV Uutiset, julkaisivat elokuussa uutisia ja sosiaalisessa mediassa liikkuneita videoita juhlissa tanssivasta pääministeri Sanna Marinista ja muista juhliin osallistuneista. JSN sai kaikkiaan 30 kantelua bilevideoiden julkaisuista ja uutisoinnista mediassa.

Uutisaamuun perjantaiseen Pöllöraatiin osallistunut Hufvudstadsbladetin vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi odottaa suurella mielenkiinnolla erityisesti Julkisen sanan neuvoston aiheesta pitämää tiedotustilaisuutta perjantaina. Neuvosto pitää sen samaan aikaan, kun se julkistaa ratkaisunsa kanteluista eli kello 14.

– Se (infotilaisuus) on täysin poikkeuksellista. Julkisen sanan neuvosto on ollut alan sisäinen itsesääntelyelin, jossa päätökset tulee, ne luetaan ja ne ovat melko lakonisia, eikä niissä usein edes hirveästi perustella päätöstä, oli sitten kyseessä langettava tai vapauttava päätös.

– Tämä kertoo siitä, että on tarve suuren yleisön suuntaan avata enemmän sitä, miten journalismin pelisäännöt toimivat.

Yläjärvi muistuttaa taannoisesta, vastaavanlaisesta tapauksesta, jossa JSN teki vapauttavan päätöksen koskien urheilutapahtuman katsomossa otettuja ja julkaistuja kuvia presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion pojasta Aarosta.

– Jos JSN:n päätökset ovat vapauttavia, osa yleisöstä ei ymmärrä miksi. On hyvä, että asiasta käydään keskusteluja. 

Miten vallanpitäjiä käsitellään eri tilanteissa?

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari ei usko, että JSN antaa Marinin juhlintavideoiden julkaisemisesta langettavaa päätöstä.

 – Olennaisempaa on se, mitä JSN linjaa yleisesti, eli millainen journalistisia käytäntöjä ohjaava viesti sieltä tulee.

Yläjärven mukaan nyt linjataan siitä, minkälaisia journalistisia ratkaisuja tulee tehdä, kun puhutaan valtainstituutiosta. 

–  On kyse siitä, miten vallanpitäjiä käsitellään tilanteissa, joissa he eivät edusta virkansa puolesta tai se liittyy heidän toimintaansa yksityishenkilöinä. Raja on väistämättä häilyvä, ja se on periaatteellisesti erittäin merkittävää.

"Kysymys Suomen tärkeimmästä poliittisesta vallankäyttäjästä"

Pöllöraatilaiset näkevät, että bilevideoiden julkaiseminen oli perusteltua.  

 – Itse katson että niiden julkaiseminen oli yhteiskunnallisesti jollain tasolla perusteltua. Nimenomaan tässä nyt katsotaan, oliko videoiden julkaiseminen perusteltua suhteessa siihen, että materiaalit olivat peräisin sosiaalisesta mediasta, eikä niiden aitoutta etukäteen pystytty täysin tarkistamaan, kommentoi MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum

– Kysymys on Suomen tärkeimmästä poliittisesta vallankäyttäjästä, sanoo Junkkari. 

Yläjärvi tuo esiin sen, että ensimmäinen videon julkaissut media, eli Iltalehti on joutunut tekemään julkaisupäätöksen tietämättä, mitä siitä seuraavina päivinä ja viikkoina seuraa.

– Ensimmäinen päätös pitää tehdä täysin puhtaasti journalistisesti. Kukin media tekee sen itse, ja siinä joudutaan arvottamaan peruskysymyksiä. Mielestäni video oli perusteltua julkaista siinä mielessä, että se on rajattu pelkästään pääministeriin ja julkisiin henkilöihin.


Pöllöraati: Oliko Marinin bilevideoiden julkaiseminen perusteltua? 9:32

Lue myös:

    Uusimmat