Pöllöraati vertaa hallituksen riitelevää nykytilaa huonoon avioliittoon: "Melko tuhtia parisuhdeterapiaa ehkä useampikin hallituspuolue tarvitsisi"

Pöllöraati: Onko hallitus sopinut eripuransa? 10:55
"Hallituspuolueiden edustajien olisi syytä hengittää syvään, meditoida ja mennä sitten yhdessä vaikka saunaan ja sopia", ehdottaa Pöllöraadin Marko Junkkari hallituksen riitelyyn ratkaisuksi.

Hallituksessa on riidelty viikon sisällä useammasta aiheesta, kuten ennallistamisasetuksesta ja saamelaiskäräjälakiesityksestä. Pöllöraati kuvailee hallituksen tilaa avioliittona, joka olisi jo syytä lopettaa.

– Tämä on ihan kuin jotain päiväkodin pihaa tai kauhuavioliittoa seuraisi vierestä. Puhutaan isoista asioista, mutta väkisin haastetaan riitaa, ollaan loukkaantuneita ja kostetaan vanhoja loukkaantumisia. Meillä on sota Euroopassa ja energia- ja ruokakriisiä ja ties mitä, ja tässä tapellaan aivan naurettavalla tavalla, Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari kommentoi.

–  Melko tuhtia parisuhdeterapiaa ehkä useampikin hallituspuolue tarvitsisi, komppaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum.

Hufvudstadsbladetin vastaava päätoimittaja Erja Yläjärven mukaan hallituksella käsittelystä olevista asioista ei enää ota selvää, kun ne hukkuvat riitelyn alle ja kaikkia kiukuttaa.

– Alkaa sivustaseuraajalla herätä kysymys, miksi pysytään yhdessä. Onko se se suomalainen perinne, että hallitukset pidetään vaalikauden loppuun, vaikka hampaat irveessä, vaikkei oikeestaan enää kannata.

Mitä hallituksen hajoamisesta seuraisi?

Vaikka hallituksella olisi mahdollisuus hajota, ei Pöllöraati pidä sitä todennäköisenä, eikä ennen kaikkea kannattavana ratkaisuna, kun eduskuntavaaleihin on jäljellä noin viisi kuukautta.

Tämän hallituskauden viimeiset lakiesitykset tulee antaa ensi viikolla, mutta käynnissä olevista asioista hallitus voi sopia loppuun saakka. 

– (Jos hallitus hajoaisi), ei olisi ennenaikaisia vaaleja, ja meillä olisi viisi kuukautta toimitusministeristö, joka ei voisi tehdä päätöksiä esimerkiksi Ukrainan tukipaketeista, ja Nato-jäsenyyden kanssa tulisi valtavat ongelmat, Junkkari sanoo.

Neihum varoittaa riitelevän loppukauden hallituksen seurauksista.

– Jos kulttuuri menee siihen, että jokaikisen hallituskauden lopulla hallituskumppanit ovat avoimesti sotajalalla toisiaan vastaan, suljemme pois mahdollisuuden siihen, että meillä voisi olla sama hallituskombinaatio kaksi kautta putkeen kasassa. Se kaventaa entisestään jo valmiiksi rajallisia mahdollisuuksia, mitä suomalaisessa politiikassa on. 

– Jos joku kuvittelee, että tällainen hallituksen kaataminen olisi kannatusmielessä järkevää, niin ei ole. Kyllä suomalaiset näin vakavassa tilanteessa pitäisi sitä naurettavana politikointina, Junkkari sanoo. 

Katso alta, miten Pöllöraadissa puitiin myös pääministeri Sanna Marinin bilevideoiden julkaisemista.

Pöllöraati: Oliko Marinin bilevideoiden julkaiseminen perusteltua? 9:32

Lue myös:

    Uusimmat