Sähköyliherkkyys pilasi sähkömiehen elämän – mittari oli viimeinen pisara

Sähköherkkyydestä kärsivä ihminen ei helposti kerro kokemuksistaan leimautumisen pelossa. MTV3 Uutisten haastateltavaksi suostui yliherkkyydestä kärsivä sähkömies, joka on raportoinut kokemuksistaan myös aihetta seuranneelle tutkijalle.

Tampereen yliopiston tutkija Mikko Ahonen on kritisoitunut sähköyhtiöitä siitä, että ne eivät aina ota huomioon millaisia oireita uudet etäluettavat mittarit voivat osalle ihmisiä aiheuttaa.

60-vuotias Pohjanmaalla asuva sähkömies suostuu haastatteluun, mutta nimettömänä.

– Hulluksi luullaan, jos näistä asioista julkisesti puhuu.

Hän kertoo menettäneensä työnsä teleyhtiössä vakavien oireiden vuoksi jo 90-luvulla. Työpaikassa oli paljon tietokoneita ja muita elektronisia laitteita.

Oireita olivat muun muassa korvien tinnitus, huimaus, pahoinvointi, ripuli ja pyörtyminen.

Mies itse sanoi oireiden olevan sähköyliherkkyyttä. Lääkäri moitti häntä laiskaksi työnvieroksujaksi.

– Sähköyliherkkyyttä ei ole tieteellisesti todistettu, joten sitä ei virallisesti ole sairautena olemassa.

Hän otti vastaan masennusdiagnoosin, jotta pystyi jäämään töistä pois sairaseläkkeelle.

Mies vähensi sähkölaitteet kotona minimiin ja sai oireet pikku hiljaa hallintaan. Hän lämmitti mahdollisuuksien mukaan puilla, luki kynttilän valossa ja pani kännykän päälle vain silloin, kun halusi soittaa.

– Viime kesänä mietin, että vihdoinkin elämä alkaa tuntua mukavalta.

Sitten sähköyhtiö asensi uuden etäluettavan mittarin, joka käytti tietojensiirtoon matkapuhelimien tukiasemia. Mittari otti yhteyksiä keskusasemaan muutaman minuutin välein. Tämä ominaisuus toi miehelle vahvat oireet takaisin.

– Sydän hakkasi, tuli rytmihäiriöitä enkä saanut unta.

Sähköyhtiö ei ensin reagoinut miehen valituksiin ongelmista. Mies käänsikin mittarin pois päältä vastoin sähköyhtiön kieltoja.

– Sieltä soitettiin ja kysyttiin, mikä on, kun uusi mittari ei toimi, että onko sähköt katkaistu.

Lopulta sähköyhtiö otti oireet tosissaan ja asensi miehelle takaisin vanhan, toisenlaista tekniikkaa käyttävän mittarin.

90-luvulla oireiden takia nuivan kohtelun saanut mies olikin ihmeissään.

– Sama sähköyhtiö toimii myös Ruotsissa, ja siellä sähköyliherkkyys on paremmin tunnettu. Ehkä siksi he suhtautuivat asiallisesti.

Myllerryksiin yliherkkyyden vuoksi joutunut mies ei kuitenkaan ole murheen murtama, vaan puhuu aiheesta leppoisasti, jopa naureskellen.

– Vuosikymmeniä sitten seurasin huvittuneena sukulaistani, joka laittoi kanaverkkoa television ympärille, koska sanoi saavansa televisiosta oireita.

– Nauroin silloin että "jaahas, on tainnut vintillä vinksahtaa". Nyt ymmärrän paremmin mistä oli kyse.

Lue myös:

    Uusimmat