Sähkötupakointi aiheutti 17-vuotiaalle vakavia keuhkovaurioita – kaksi keuhkosiirrännäistä saanut poika varoittaa nyt muita sähkötupakoinnin vaaroista

Yhdysvaltojen osavaltiossa Michiganissa jouduttiin operoimaan potilaalle historian ensimmäisen kerran kaksi keuhkosiirrännäistä sähkötupakan käytön takia.

Tapahtumaketju sai alkunsa, kun yhdysvaltalainen 17-vuotias nuorukainen Daniel Ament joutui Michiganissä sairaalaan päänsäryn ja 40 asteen kuumeen takia. Hän oli  sähkötupakan kautta hengittänyt marihuanapohjaista nestettä. Tällaisella nesteellä tarkoitetaan THC:tä, joka on kannabiksen psykoaktiivinen yhdiste.

Sähkötupakan kautta hengitetään yleensä nikotiinipohjaisia nesteitä, mutta myös THC-yhdisteitä.

– En pystynyt puhumaan tai liikkumaan, sillä kaikki lihakseni olivat surkastuneet. Minulla ei ollut edes voimaa nostaa päätäni, kertoo Ament.

Vapettaminen eli sähkötupakan käyttö oli tuhonnut nuoren pojan keuhkot, eikä hän olisi selvinnyt hengissä ilman molempien keuhkojensiirtoa. Yhdysvalloissa ei ole ennen suoritettu kyseistä operaatiota sähkötupakan aiheuttamien vammojen takia.

Ament joutui keuhkojensiirto-operaation jälkeen opettelemaan hengittämään uudelleen. Lääkärin arvion mukaan Ament joutuu syömää lääkkeitä lopun elämäänsä. Tällä hetkellä Ament syö 20 pilleriä päivittäin.

Vaarallinen epidemia leviää

Yhdysvalloissa on käynnissä poikkeuksellinen epidemia, johon on sairastunut tuhansia ihmisiä ja useita kymmeniä on menehtynyt.

Syöpäsäätiön haastattelema Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n tupakka-asiantuntija Hanna Ollilan mukaan kaikki oireita saaneet ovat käyttäneet jonkinlaista sähkötupakkaa. Heillä on todettu vakavia keuhkovaurioita, jotka vaikuttaa aiheutuneen kemikaalialtistumiseen johtuvasta reaktiosta keuhkoissa.

Ollilan mukaan hankalaksi tilanteen tekee se, ettei ole varmuutta siitä, mitä sähkösavukkeissa on käytetty.

Ament on kuitenkin onnellinen siitä, että on hengissä.

– Toivon tämän minun tarinan olevan varoittava esimerkki muille, sanoo Ament.

Katso videolta Amentin tarina.

Lue myös:

    Uusimmat