Sähkötupakka yhtä haitallista sydämelle kuin tavallinen tupakka – silti parempi vaihtoehto

Sähkötupakan haitat ovat tavallisen tupakan kaltaisia.

Sähkötupakkaa käyttävillä havaitaan sydänoireiden vaaraan viittaavia muutoksia sydämen sykevaihtelussa, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

JAMA Cardiology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 23 sähkötupakkaa säännöllisesti käyttävän ja 19 täysin savuttoman verrokin terveystietoihin.

Tulosten perusteella sähkötupakkaa käyttävien sydämen sykevaihtelussa havaittiin suurentuneeseen sydänoireiden vaaraan liittyviä muutoksia, mutta tämän lisäksi löytyi myös jälkiä lisääntyneestä oksidatiivisesta stressistä ja tulehdustilasta, mitkä viittaavat nekin suurentuneisiin sydänriskeihin.

Yhdysvaltalaisten havainnot osoittavat sähkötupakalla olevan ainakin jossain määrin samanlaisia haitallisia vaikutuksia sydänterveyteen kuin varsinaisilla tupakkatuotteilla, mutta ennen lisätutkimuksia tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan sähkösavukkeiden käyttö ei ole vaaratonta. Nykytietämyksen valossa sähkötupakka on kuitenkin monessa mielessä vähemmän haitallista terveydelle kuin tavallinen tupakka. Sähkötupakan yleistymisen myötä aiheesta olisikin tärkeää tehdä lisää laadukkaita kokeellisia tutkimuksia.

Suomalaisista muutama prosentti käyttää sähkösavukkeita, mutta käyttö on yleistymässä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***

17:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja