Sähköpyörän ostaja saa Ruotsissa jopa tonnin käteen – lakimies varoittaa seurauksista: "Se on kamalaa"

0:10

Suomessa painettiin paniikkinappulaa sähköpyörätuen suhteen suunnitelmien synnyttämän vastustuksen vuoksi. Sen sijaan Ruotsissa sähköpyörätuki on jo käytössä, mutta joidenkin mielestä aiheuttaen enemmän haittaa kuin hyötyä.

Pääkuvan video

Taksiautoilijan kamera tallensi: Mazda-kuski kääntyi kovaa vauhtia ajaneen maantiepyöräilijän eteen Vantaalla

Suomessa sähköpyörien 400 euron hankintatuen valmistelu on keskeytetty. Sen sijaan Ruotsissa sähköpyörän ostajaa tuetaan maksamalla kuittia vastaan takaisin neljäsosa pyörän hinnasta. Tukea annetaan enintään 10 000 kruunua eli nykyisillä kursseilla hieman vajaat 1 000 euroa. Vaikka 25 prosentin tuki on pistänyt vauhtia kaupankäyntiin, eivät kaikki hihku riemusta.

Yksi sähköpyörätukea kritisoivista on Svensk Försäkringin lakimies Staffan Moberg, joka pitää tukea harkitsemattomana ja esiselvitystä riittämättömättänä.

– Tuella nostetaan kaikkein haavoittuvimpien tienkäyttäjien nopeutta, Moberg kertoo Dagens Nyheterille.

– Se on kamalaa, vakuutusjuristi jatkaa.

DN:n mukaan Ruotsissa loukkaantuu vuosittain vakavasti noin 2 200 polkupyöräilijää. Viritettynä 60–70 kilometrin tuntinopeuteen yltävien pyörien määrän lisääntyessä Moberg uskoo myös haittavaikutusten kasvavan. Hänen mielestään valtion tukea ei tulisikaan jakaa kaikkein nopeimpiin sähköpyöriin.

Mobergin kommenteista uutisoi aiemmin Kauppalehti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.