Sähkön hinta alhaalla, näin lasku pysyy pienenä

Syksyn mittaan illat hämärtyvät, sade ropisee ja lämpötila laskee. Kotona täytyy taas pitää vähän enemmän valoja päällä ja lämmitystäkin aletaan pikkuhiljaa kääntää päälle. Vaikka sähköä kuluukin enemmän kuin kesällä, sähkölaskun loppusummaa ei tarvitse pelätä: sähköä on nyt tarjolla edullisesti.

Sähkön hinta on ollut toukokuusta asti laskussa ja liikkuu tällä hetkellä aaltomaisesti aika vaakasuorassa. Hintaa ovat hinanneet alaspäin hyvä vesitilanne, polttoaineiden hintojen laskeminen ja huonot taloudelliset näkymät.

– Hintojen kehitystä jatkossa on vielä vähän vaikea ennustaa, sillä taloustilanteen lisäksi siihen vaikuttavat myös ydinvoimaloiden huoltoseisokkien kesto sekä se, miten nopeasti sää kylmenee, kertoo tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Hinnat saattavat siis jatkaa laskuaan tai nousta kerralla ihan kunnolla. Siksi nyt onkin hyvä aika tarkistaa kodin sähkösopimus talvea varten.

– Nyt kun hinnat ovat alhaalla, kuluttajien kannattaa ehdottomasti kiinnittää hinnat pidemmäksi aikaa ja valita mahdollisimman pitkä määräaikainen sopimus. Vaikka sähkö kallistuisikin jatkossa, se ei vaikuta kuluttajan kukkaroon, Strandberg sanoo.

Samantyyppiset sopimukset vertailuun

Sähkölaskusta noin kolmannes on kilpailutettavaa osuutta. Edullisempaan sopimukseen vaihtamalla kerrostaloasukas voi säästää vuodessa viisikymmentä euroa, kun taas sähkölämmittäjän etu on yli satasen verran.

– Suomalaiset ovat aika laiskoja vaihtamaan sähkönmyyjää vaan mieluummin vaihdetaan saman myyjän erilaiseen sopimukseen. Kilpailuttaessa kannattaa tarkistaa, että vertaa keskenään samanlaisia sopimuksia eikä vertaile omenoita päärynöihin, Strandberg muistuttaa.

Osa suomalaisista on jo kesän mittaan huomannut hintojen laskemisen ja ryhtynyt kilpailuttamaan itselleen edullisempaa sähkösopimusta.

– Kuluttajakäyttäytyminen muuttuu pikkuhiljaa, ja omaan kotiin valitaan tuuli-, vesi-, ydin- tai tavallista perussähköä omien arvostusten mukaan.

Säästä sammuttamalla valot

Sähkösopimusten kilpailuttaminen ei ole ainoa asia, jolla voi vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan. Yhtä tärkeässä roolissa ovat kulutustottumukset kotona.

– Esimerkiksi sähkölämmittäjä voi vähentää loppusummaa säätämällä kodin sisälämpötilaa asteen tai pari alemmas, investoimalla ilmalämpöpumppuun ja tarkistamalla, että ilmanvaihtokojeen säädöt ovat oikein, neuvoo tuotespesialisti Peter Strandberg.

– Myös kerrostalossa voi säästää sähköä muun muassa sammuttamalla turhia valoja tai kytkemällä viihdelaitteita pois päältä silloin, kun niitä ei tarvita. Pienillä toimenpiteillä kertyy jo kymmenien eurojen säästöt.

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat