Mainos

Sähkön alkuperä selviää kohta laskusta

Alkuperäisilmoitus koskee kaikkia sähkönmyyjiä koko Euroopassa.

Kuluttajat voivat pian tarkistaa sähkön alkuperän sähkölaskusta. Sähkön myyjillä on tämän kuun alusta alkaen lakisääteinen pakko kertoa, millä tavalla koteihin tuleva sähkö on valmistettu. Tuotantotapa kerrotaan sähkölaskussa tai sen liitteessä.

- Suomen asetus tulee voimaan tässä syksyn aikana ja se tulee todennäköisesti ottamaan kantaa, miten sähkö on tuotettu, mistä se on tullut ja miten monta prosenttia siitä on tuotettu ulkomailla ja miten paljon pörssistä, kertoo Energiamarkkinaviraston ryhmäpäällikköRitva Hirvonen.

Alkuperäilmoitus koskee kaikkia sähkönmyyjiä koko Euroopassa. Mitähän hyötyä siitä on kuluttajalle?

- Hän voi vaikuttaa. Hän voi vertailla eri yhtiöitä ja katsoa, mikä yhtiö tuottaa milläkin sähköntuotantomuodolla, Hirvonen jatkaa.

Sähkömarkkinoilla on jo monenmoista tarjousta ympäristösähköistä. Esimerkiksi Helsingin Energialla on tuote, jossa ylimääräinen ekohinta rahastoidaan ja käytetään asiakastoiveiden mukaan.

- No, nyt alkuvaihe sitä on neljä vuotta kerätty. Sinne on tullut noin 2000 asiakasta ja tällä hetkellä ympäristöpenni tilille kertynyt noin 220 000 euroa ja alkaa olemaan jo sellainen summa, että pikku hiljaa sille löytyy hyviä käyttökohteita. Tuulivoimaa on ensisijaisesti pyydetty investointikohteeksi tälle rahalle, Helsingin Energian johtaja Jukka Niemi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.