Sähköautojen kysynnässä tapahtunut iso käänne: "Noin puolittunut siitä mitä se oli"

Sähköautojen kysyntä on lähes puolittunut 2:09
Sähköautojen kysyntä on lähes puolittunut. Autotuojat- ja teollisuus ry:n Tero Kallio kertoo, mistä tämä johtuu.

Traficomin ensirekisteröintitilastojen mukaan sähköautojen suosio on jatkanut kasvuaan ainakin vielä lokakuulle asti. Autoalan maahantuonnin edustajan mukaan kysynnän voimakkaasta hiipumisesta on kuitenkin jo selviä merkkejä. 

Käyttövoimamurros näkyy ensirekisteröinneissä varsinkin ladattavien autojen yleistymisenä. Traficomin mukaan alkuvuonna jo reilu kolmannes henkilöautoista on ollut ladattavia, kun sitten taas esimerkiksi dieselautojen osuus on ollut alkuvuonna vain noin 9 prosenttia.

Marraskuun puolessa välissä voidaan kuitenkin puhua jo merkittävästä kysynnän suunnanmuutoksesta.

– Jos se nousi raketin lailla silloin keväällä ja alkukesästä, niin siihen nähden voidaan puhua merkittävästä kysyntäalenemasta. Se on noin puolittunut siitä mitä se oli, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmalle.

Kallion mukaan suosion laskuun ovat vaikuttaneet elokuusta koville kierroksille ampaissut keskustelu sähkönhinnasta ja muutama muu yksittäinen syy.

– Korkojen nousu on yksi tekijä. Sitten syksyllä henkilöautoilta loppunut hankintakannustin ja tietenkin taantumapelko ja komponenttipula vielä mainittakoon.

Autoteollisuus ei ola ainoa, joka kärsii komponenttipulasta. Globaaliin sähköautojen kysynnän kasvuun ei joka tapauksessa kyetä tällä hetkellä vastaamaan ja odotusajat venynevät vähintään pitkälle tulevaan vuoteen.

– Tuotantoketju ei ole ihan pysynyt perässä ja nämä erilaiset kriisit vaikuttavat myös. Merkistä ja mallista riippuen puhutaan vielä noin puolen vuoden ja vuoden  välillä vaihtelevasta toimitusajasta..Pahimmillaan jopa yli vuodesta. Mutta varmasti noin 80 prosenttia täyssähköautojen toimitusajoista lankeaa tuohon kuuden ja kahdentoista kuukauden välille, Kallio arvioi.

Moni valmistaja on ilmoittanut joidenkin malliensa aioituista pienemmistä tuotantomääristä, joka Kallion mukaan kertoo siitä, että komponenttipula jatkuu vielä pitkään.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Toivotaan, että ensi vuonna viimeistään sitten se jälkimmäinen puolisko alkaisi näyttämään valoa tunnelin päähän. Onhan tätä nyt jo jatkunut puolentoista vuoden ajan tätä komponenttipulaa.

Onko nyt oikea aika ostaa sähköauto? 0:52
KATSO MYÖS: Onko nyt oikea aika ostaa sähköauto?

Lue myös:

    Uusimmat