Sähköasennuksia tarkastetaan miten sattuu – pienkohteissa synkkä tilanne

Sähkötarkastuksia ammatikseen tekevä kuopiolainen Juha Niskanen maalaa synkän kuvan sähköasennusten työn jäljestä erityisesti pienkohteissa.

– Tukesin tilasto yllättää, mutta olen näitä lukuja myös odottanut, Niskanen sanoo.

Turun Sanomat kertoi aiemmin Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tietoihin perustuen, että vuoden 2013 tarkastuksissa vakavia sähköasennusvirheitä olisi viidenneksessä tarkastetuista kohteista.

"Siellä oli jännitteisiä johdon päitä näkyvillä. Niistä asukas olisi voinut saada kuolemaan johtavan sähköiskun."

– Valmistuviin kohteisiin pyritään muuttamaan liian aikaisin kun sähköasennukset ovat vielä kesken ja tarkastamatta, Niskanen kertoo havainnoistaan.

Johdon päissä virta

Sähköpalvelu Juha Niskanen tekee vuodessa noin 300 tarkastusta. Viime vuonna kaksi kohdetta johti sanktioihin urakoitsijaa vastaan.

– Siellä oli jännitteisiä johdon päitä näkyvillä. Niistä asukas olisi voinut saada kuolemaan johtavan sähköiskun. Toisessa kohteessa oli luvatonta urakointia.

Niskasen mukaan kuntien rakennustarkastus ei kykene arvioimaan sähkötöiden laatua riittävästi. Vaikka rakennustarkastajalle esitetään sähkötarkastuspöytäkirja, asiat voivat silti olla pahastikin pielessä.

– Osa näistä pöytäkirjoista tehdään kynällä ja vain osa oikeasti mittaamalla, Niskanen tylyttää.

Pöytäkirja pelkkää paperia

Sanktioihin johtaneissa tapauksissa toisessa oli Niskasen mukaan pöytäkirja, jossa urakoitsija vakuutti kohteen olevan kunnossa.

Kuitenkin paljastui, että asunnossa oli hengenvaarallisia virityksiä.

– Pöytäkirja ei kerro mitään. Se ei paljasta onko tarkastus oikeasti tehty. Kun urakoitsija sen täyttää siinä on moraali koetuksella.

Ulkopuolisen tekemä sähkötarkastus poistettiin pienkohteiden määräyksistä Niskasen mukaan vuonna 1996. Sen jälkeen urakointiluvan saaminen on lisäksi helpottunut.

– Vanha kisällimeininki ja ylpeys omasta ammattitaidosta on rapissut. 

Työmailla on kova kiire ja sähkötöitä tehdään liian aikaisin. Aina eivät luvatkaan ole välttämättä kunnossa.

Isot kohteet luotettavampia

Isommissa kohteissa joissa vaaditaan aina ulkopuolisen henkilön tekemä tarkastus,  tilanne on Niskasen mukaan parantunut. Keskeneräisyys vaivaa niitäkin yhä useammin.

– Kun urakoitsija tietää, että ulkopuolinen tarkastaa työn oikeasti mittaamalla, se vaikuttaa työn jälkeen.

Tukes arvioi, että jopa 40 prosenttia suomalaisista sähköurakoitsijoista jätti vuonna 2013 varmennustarkastuksen teettämättä. Sellainen tarvitaan paritaloa suuremmissa asuinkohteissa ja teollisuuskiinteistöissä.

Suomessa on Niskasen arvion mukaan alun toista sataa valtuutettua sähkötarkastajaa. Heistä päätyönään tarkastuksia tekee vain muutama henkilö. Lisäksi maassa toimii kolme tarkastuksia tekevää laitosta.

Rakennustarkastaja luottaa pöytäkirjaan

Rakennustarkastaja rauhoittelee kansalaisia sähkötarkastusten laiminlyönneistä. Pienilläkin työmailla sähkötarkastuspöytäkirjat ovat selvästi yleistyneet viime vuosina.

– Tilanne on parantunut selvästi. Tukesin luvut tuntuvat aika isoilta, sanoo Joensuun kaupungin rakennustarkastaja Pekka Hyttinen.

Rakennusvalvonnan käyttöönottotarkastuksissa urakoitsijan laatima sähkötarkastuspöytäkirja esitetään Hyttisen mukaan tarkastajalle lähes poikkeuksetta.

– Pienissä kohteissa tarkastus ja vastuu on sysätty sähköurakoitsijalle.

Se on tavallaan omavalvontaa, Hyttinen selvittää.

Jos sähkötöiden tekijällä on vain asennusoikeudet, mutta ei urakointioikeuksia, joudutaan työn jälki kuitenkin tarkistuttamaan ulkopuolisella henkilöllä pienissäkin kohteissa.

Otannassa 300 kohdetta

Tukes kertoo pyytäneensä sähkötöiden valvontaa koskevia tietoja vuonna 2013 kolmelta verkkoyhtiöltä. Otantaan tuli noin 300 rakennuskohdetta.

– Otanta on tietysti pieni. Viime vuosi oli meillä tämän tyyppisen valvonnan käynnistysvuosi. Verkkoyhtiöitä on kuitenkin noin sata, ylitarkastaja Roger Kanerva myöntää.

Kanerva pitää otantaa kuitenkin luotettavasti suuntaa antavana.

– Verkkoyhtiöt keskittyvät enemmän bisnekseen kuin turvallisuusvalvontaan, mutta pyydämme jatkossa näitä tietoja laajemmin.

Kanerva huomauttaa lisäksi, että kuntien rakennusvalvonta ei isommissa kohteissa välttämättä edes huomaa todellista tilannetta.

– Ulkopuolisen tekemä tarkastus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kohteen valmistumisesta ja usein rakennusvalvonta on käynyt paikalla jo aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat