"Saderökäleiden" rintama vyöryy Suomen ylle – näille alueille on annettu sadevaroituksia

Lähipäivinä on luvassa on runsaasti sadetta ja salamointia, mutta lämpötilat pysyvät kesäisinä. Lämpötilat voivat yltää paikoittain jopa hellelukemiin.

Keskiviikon aikana maan eteläosassa voi sataa runsaasti, kertoo meteorologi Liisa Rintaniemi.

Paikoin maan etelä- ja itäosassa vettä voi kertyä jopa 40–50 millimetrin verran. Sademäärissä on kuitenkin suurta vaihtelua paikallisesti.

Ilmatieteen laitos on antanut keskiviikoksi sadevaroituksen sekä varoituksen rajusta ukonilmasta Uudellemaalle, Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan.

Suomenlahden itä- ja länsiosiin sekä Pohjois-Itämeren itäosaan on annettu tuulivaroitus. Varoitus ukkospuuskista on annettu Suomenlahden itä- ja länsiosaan.

Keskiviikon ensimmäiset sateet saapuvat maan eteläosaan Suomenlahdelta iltapäivän aikana.

Tämä sadealue ei ole yhtenäinen, vaan tässä on näitä saderökäleitä, joissa voi tulla paikoin reippaammin vettä. Paikoin naapurikunnassa ei välttämättä sada ollenkaan, toteaa Rintaniemi.

Ukkosrintamat painottuvat Kaakkois-Suomeen, mutta myös Uudellamaalla voi esiintyä salamointia iltapäivän aikana. Sateen saapuessa tuuli voimistuu. Suomenlahdella tuuli voi yltyä 11 metriin sekunnissa.

Etenkin maan itärajalla ja paikoin maan pohjoisosassa lämpötila voi nousta 20 asteeseen. Maan pohjoisosaan voi kuitenkin kehittyä yksittäisiä sadekuuroja.

Itärajalla lämpötila voi nousta lähelle 30 astetta

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä voi salamoida voimakkaasti maan kaakkois- ja itäosassa. Ukkoset heikkenevät torstain aikana.

Torstaiaamuun mennessä sadetta on voinut kertyä paikoittain jopa 40–50 millimetrin verran maan kaakkois- ja itäosaan.

Sateet leviävät kohti pohjoista. Runsaimmin sataa maan keskiosassa.

Ilmatieteen laitos on antanut sadevaroituksen Uudellemaalle, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan, Etelä-Savoon, Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen. Varoitus rajusta ukonilmasta on annettu Uudellemaalle, Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan.

Lämpötilat pysyvät kuitenkin kesäisinä.

Hyvin lämmintä ilmaa kulkee maan itäpuolella tässä vaiheessa. Suomen itäpuoliset lämpötilat voivat tavoitella jopa 30 astetta, ja kaakkoisrajalla on mahdollista, että poutaisimmilla paikkakunnilla ylletään vielä elokuun viimeisenä päivänä hellelukemiin.

Sadealueilla lämpötilat pysyttelevät 20:ssä asteessa.

Korkeita lukemia siis vuodenaikaan nähden.

Lue myös:

    Uusimmat