Suomen yllä mellastaa tänään ärhäkkä matalapaine – luvassa sateita ja kovia tuulia: "Puuskissa menee selvästi myrskyrajan yli"

Ärhäkkä matalapaine tuo tänään sateita ja kovia tuulia eteläiseen Suomeen. Eteläisellä merialueella puhaltavat jopa myrskytuulet.

Maan eteläosissa herättiin tänään sateisissa tunnelmissa. Aamuyöllä alkaneet laajoille alueelle levittäytyneet sateet jatkuvat pitkin päivää, ja paikoitellen päivän aikana vettä voi tulla jopa 20 millimetriä.

Sateet ovat alkaneet lounaasta ja liikkuvat päivän mittaa idemmäksi.

– Tähän mennessä eniten on satanut lounaissaaristossa. Utössä vettä on tullut jo 18,6 milliä, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala kertoi puoli yhdentoista aikaa aamupäivällä.

"Puuskissa selvästi yli myrskyrajan"

Latvalan mukaan Suomi kuuluu isoon matalapaineen alueeseen, mutta nyt kohdalla on hieman ärhäkämpi tapaus. Se on tuonut sateiden lisäksi mukanaan myös tuulia.

– Suomenlahdella tuuli voi nousta myrskylukemiin. Ainakin puuskissa se menee selvästikin myrskyrajan yli, Latvala kertoo.

Maa-alueillakin tuuli yltyy puuskissa kovaksi ainakin eteläisen rannikon tuntumassa sekä Itä-Suomessa.

– Tuuli nousee kovimmillaan puuskissa sinne 15 m/s tienoille. Tällaista on rannikon tuntumassa sekä idässä laajemmilla järvialueilla. Mutta myrskytuulia ei näillä näkymin ole kuitenkaan luvassa.

Lämpötilat pystyttelevät tänään koko maassa yleisesti 15 asteen paikkeilla. Runsaimpien sateiden aikaan mittari voi kuitenkin painua hetkellisesti alle 10 asteen.

Iltaa kohden selkenee

Iltaa kohden sää kokee kohentumisen, kun suuremmat sadealueet väistyvät ja tuulikin tyyntyy.

– Tämä pienikokoinen matalapaine tuli nopeasti ja lähtee myös nopeasti pois Suomen yltä. Viimeisetkin rippeet väistyvät idästä ennen huomista, Latvala ennustaa.

Huomenna sateet ovatkin enää pääasiassa kuuroja, jotka painottuvat maan länsiosaan. Pohjoisemmassa eniten kuuroja syntyy Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tienoilla.

Myös lämpötilat hilautuvat huomenna tätä päivää korkeammalle.

– Etelässä päästään paikoin 20 asteen tienoille. Idässä ennuste on 17–20 astetta ja pohjoisessa puolestaan 14–18 astetta, Latvala kertoo.

Samankaltainen sää jatkuu Latvalan mukaan myös ensi viikolla.

– Matalapaine on edelleen Suomen ja Ruotsin yllä ja sadekuuroja tulee edelleen. Lämpötila on koko maassa 15–20 asteen välillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja