Sadat joutuivat evakkoon muovimatto-ongelmien takia pääkaupunkiseudulla – Ex-asukas: "Sain iho-oireita ja märkärupea"

Vantaalla ja Espoossa neljän kerrostalon asukkaat ovat joutuneet muuttamaan kodeistaan pois muovimattojen aiheuttamien sisäilmaongelmien takia. Sisäilmamittaus tehtiin sen jälkeen, kun asukkaat olivat valittaneet muun muassa omituisesta hajusta.

Rakennusten sisäilmasta löytyi yhdisteitä, jotka ovat mitä todennäköisimmin tulleet asuntojen muovimatoista ja mahdollisesti niissä käytetyistä liimoista.

Talot omistavan Sato-yhtiön toimitusjohtaja Saku Sipola kertoo, että 200-300 asukasta on joutunut muuttamaan taloista viime kesänä. Talot ovat noin kuusi vuotta sitten NCC:n rakennuttamia taloja Vantaalla Tarhurintiellä ja Espoossa muun muassa Kulovalkeantiellä.

NCC:stä kerrotaan, että vastaavat muovimattojen aiheuttamat sisäilmaongelmat on yleisesti tunnettu ilmiö rakennusmaailmassa.

– Emme ole ainoa yhtiö, joka on tämän ilmiön kanssa joutunut tekemisiin, sanoo NCC:n viestintäjohtaja Merja Alastalo.

"Ei ollut muuta vaihtoehtoa"

Sato-yhtiön Sipola sanoo yhtiön joutuneen neljän kerrostalon kohdalla poikkeuksellisen tilanteen eteen.

– On meille harvinaista, että näin suuri määrä joutuu kerralla lähtemään kodeistaan, mutta ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin laittaa asunnot remonttiin. Vaihdamme muovimattojen tilalle laminaatit – niistä aiheutuu meidän kokemuksemme mukaan vähemmän ongelmia, Sipola kertoo.

Yhdessä asunnossa asunut nainen kertoo saaneensa huoneistosta oireita.

– Olin koko ajan tukkoinen ja sain märkäruven tapaista ihottumaa jalkaani. Joissakin asunnoissa oli myös selvästi haistettavissa jokin epämääräinen haju. Yksi perhe asui asunnossa ihan vain muutaman viikon, koska olivat varmoja, että huoneistossa on jotain vikaa, nainen kertoo.

Sipola kertoo, että vanhoille asukkaille on tarjottu mahdollisuutta palata asuntoihinsa takaisin remontin jälkeen.

– Näillä näkymin remontissa menee kokonaisuudessaan noin vuosi ja sen jälkeen asuntoihin pääsee halutessaan muuttamaan takaisin, Sipola kertoo.

Lääkäri: Oireet eivät yhtä rajuja kuin hometaloissa

Työterveyslaitoksen ylilääkäri Jari Latvala kertoo, että rakennusten sisäilmaan pääsee vastaavanlaisia yhdisteitä muun muassa silloin, kun betonilattian ja muovimaton väliin on jäänyt kosteutta.

Latvalan mukaan yhdisteistä ei kuitenkaan aiheudu yhtä rajuja oireita kuin esimerkiksi homeesta.

– Oireina voi olla muun muassa iho- ja hengitysoireita, mutta eivät nämä yhdisteet sisäilmassa aiheuta mitään varsinaisia sairauksia, eikä esimerkiksi sydänoireita kuten joissakin nettikeskusteluissa väitetään, Latvala sanoo.

Espoon ja Vantaan tapauksissa muovimatoista on tullut ilmaan 2-etyyliheksanolia.

– Mutta vaikka pitoisuudet ovat pieniä, eikä niillä ole suoria terveysvaikutuksia, on niistä syntyvä olosuhde kuitenkin sellainen, että siitä syntyy haitta. Eli tilanteelle ei voi viitata kintaalla, vaan se pitää korjata, Latvala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat