Mainos

Saastunut maito surmasi jo kaksi vauvaa Kiinassa

Kiinassa yli 1200 lasta on sairastunut maitojauheesta, kertoo maan terveysministeriö. Lisäksi yli 50 vauvaa on vakavassa tilassa.

Kiinan terveysministeriön mukaan saastunutta maitojauhetta on saanut ainakin 10 000 lasta, joista osalla on todettu munuaiskiviä. Ainakin kahden vauvan kerrotaan kuolleen.

Uusiseelantilainen Fonterra-meijerijätti kertoi viikonloppuna tienneensä jo elokuussa, että sen osittain omistama kiinalainen Sanlu Group myy saastunutta maitojauhetta. Fonterra sanoo heti tiedon saatuaan vetäneensä kaikki mahdollisesti saastuneet tuotteet markkinoilta.

Sanlu oli saanut ensimmäiset valitukset tuotteista jo maaliskuussa. Asiaa oli tämän jälkeen tutkittu ja joitakin tuotteita oli vedetty markkinoilta. Kiinan hallitukselle ei ongelmista oltu kuitenkaan kerrottu "pitkään aikaan", kertoi apulaisterveysministeri Gao Qiang.

Maitojauheskandaaln vuoksi pidätetyt veljekset

Vauvojen sairastumisen syyksi epäillään maitojauheesta löytynyttä melamiinia. Melamiinia on saattanut päästä maitoon esimerkiksi niin, että maitoa on jatkettu vedellä. Tämän jälkeen maidon proteiinitasoa on yritetty nostaa melamiinilla.

Sanlu epäileekin sabotaasia kahdella maitoasemalla, jotka pääsevät käsiksi maidontuottajilta kerättyyn maitoon. Skandaalin yhteydessä on pidätetty kaksi veljestä, joita syytetään melamiinilla saastutetun maidon myymisestä Sanlulle. Vanhempi veli on tunnustanut terästäneensä maitoa nostaakseen sen proteiinipitoisuutta. Meijeri oli aiemmin kieltäytynyt ostamasta veljesten maitoa laatuongelmien vuoksi.

Tuhansia kissoja ja koiria kuoli Yhdysvalloissa viime vuonna, kun melamiinia löytyi lemmikkien ruuasta, johon oli toimitettu aineksia Kiinasta. Melamiinia käytetään normaalisti muoveissa, lannoitteissa ja siivousaineissa.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.