Takatalvi tekee paluun! Näin "lumipommi" iskee pian idästä – maa valkoiseksi jopa etelää myöten

Alkava viikko on yhä vuodenaikaan nähden kolea ja jopa lunta voi sataa etelää myöten.

Meteorologi Joanna Rinne kertoo Forecan blogissa, että kylmä ilmamassa on kietonut Suomen ja pohjoisen Euroopan vaippaansa. Lisäksi matalapaineita puskee Atlantilta kohti Suomea.

Tänään ja huomenna pilvisyys lisääntyy maan etelä- ja itäosassa, ja kaakkoisimmassa Suomessa sateet ovat mahdollisia. Länsi-Lapissa puolestaan sataa paikoin lunta.

– Maan etelä- ja keskiosassa päivälämpötilat pysyttelevät enimmäkseen 6–9 asteessa, hyvin paikallisesti 10 asteen raja saattaa ylittyä, kertoo Rinne.

Pohjoisessa päivälämpötilat vaihtelevat jopa parin pakkasasteen ja +7 asteen välillä.

Lunta luvassa jopa etelää myöten

Isompi käänne säässä koetaan kuitenkin viikon puolivälissä, kun ensin keskiviikkona sää yhä viilenee ja uusi sadealue vyöryy Suomen yli.

– Päivälämpötilat jäävät maan etelä- ja keskiosassa vähän yli viiteen asteeseen ja Lapissa alle viiden asteen.

– Yön aikana sadealue liikkuu hyvin hitaasti kohti pohjoista, ja jo Tampereen ja Mikkelin leveysasteiden tuntumassa sateet tulevat ainakin osin lumena.

Ja jatkoa seuraa jo heti torstaina, kun voimakas ja pienikokoinen matalapaineen keskus eli Rinteen sanoin "lumipommi" saapuu Suomeen.

– Jos nämä ennusteet toteutuvat, torstai-illasta perjantaihin maan itäpuoliskolla ja maan pohjoisosassa voi sataa jopa yli kymmenen senttiä lunta. Vain aivan etelärannikon sateet tulevat ennusteen mukaan kokonaan vetenä.

Rinne kuitenkin kertoo, että ennuste on epävarma. Parhaassa tapauksessa "lumipommi" jää Suomen rajojen ulkopuolelle tai pahimmassa tapauksessa se voi iskeä vieläkin voimakkaampana.

Aurinkoinen käänne loppuviikolla

Mutta löytyy ennusteesta myös ilonpilkahduskin. Nimittäin sateet näyttävät ennusteen mukaan väistyvän loppuviikosta.

– Sää muuttuu Suomessa jälleen aurinkoisemmaksi ja lämpötilat nousevat lähemmäksi vuodenajan keskiarvoja, Rinne kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat