Mainos

Saariston tunnelmaa kotiin

Saariston kesä on elämys. Loma alkaa, kun veneen köydet irtoavat laiturista. Rannalla puhaltaa lempeä tuuli, mutta seilori tarvitsee myös suojasataman – oman pesän, jossa kerätään voimia ja haaveillaan retkistä ulapalle.

Purjehtijaksi voi ryhtyä ilman venettäkin, sillä merellisen tunnelman voi sisustaa kaupunkikotiin. Sporttinen tyyli syntyy yksityiskohdista ja väreistä. Unohda säännöt ja sekoittele kuvioita rohkeasti. Meriaiheiset sisustustuotteet sopivat myös lahjaksi ja tuliaisiksi.

Tarinoita mereltä

Entisajan uimahuoneet olivat rannalla sijaitsevia rakennuksia, joissa saattoi olla useampiakin huoneita. Perinne jatkui 1900-luvun puolelle, mutta rakennuksien koko alkoi pienentyä. Nykyajan uimahuoneet voivat olla kauniita rakennuksia, joihin tullaan ihailemaan maisemia, kahvittelemaan ja lukemaan. Sisustuksessa näkyy mukavuus ja rentous. Iloisen teeman kotiin saa luotua meriaiheisella tapetilla, jonka viimeistelee raikas boordi.

Valkoinen ja sininen luovat mielikuvan virkistävästä kesätuulesta. Hauskaa voisi olla esimerkiksi sisustaa aitta tai huussi kokonaan merihenkisesti. Oleskelutilaan voi hankkia teeman mukaiset pippurimyllyt, lautaset, tekstiilit ja talouspaperitelineet.

Purjeet uusiokäyttöön

Unelmakoti voi olla pieni erämökki tai moderni kerrostaloasunto. Yhä useampi kesäkoti on myös kakkosasunto, jonka sisustukseen ja varustelutasoon kaivataan mukavuuksia.

Arvostetun ruotsalaisen muotoilijan Oscar Borgströmin Sjöhästen-tuotteissa on rosoisuutta ja yksityiskohtia. Inspiraationa ovat 1900-luvun alun merenkulkuperinteet. Joissakin tuotteissa hän on uusiokäyttänyt vanhoja purjeita ja köysiä.

Kotimainen Coastal Living -tekstiilikori sopii säilytykseen ja esimerkiksi sämpylöille. Halkaisija on noin 20 cm ja korkeus 13 cm. Koristeena on tervanaru.

Majakat huokuvat seikkailujen ja äärimmäisten olosuhteiden mystiikkaa. Aava meri luo puitteet, jossa ajatukset saavat tilaa. Iso-Pahkalan keraamiset tuotteet ovat näyttäviä koristeita, jotka valaisevat myös mökkipolkuja. Kolmessa suurimmassa majakassa tuikkukynttilä laitetaan majakan yläosaan, kahdessa pienimmässä tuikku sijaitsee alhaalla. Majakat on valmistettu käsityönä Kalajoella.

Laiva on lastattu

Saaristo on monelle elämäntapa, jossa paikkansa löytävät käytännölliset ja kestävät esineet. Veneilijän hankintoja viitoittavat sääolosuhteet. Valoisat kesäyöt houkuttelevat valvomaan, herkuttelemaan ja viihtymään laiturilla.

Pentikin Posion keramiikkatehtaalla valmistuu vuosittain yli miljoona esinettä koteihin. Sara-mallistossa näkyvät raikkaat värit ja klassinen ajattomuus. Merelliset uutuustuotteet tulvivat meren voimaa ja energiaa.

Purjehdus unien maailmaan alkaa teeman mukaisella pussilakanasetillä, jonka toinen puoli on sinivalkoraidallinen. Värikkäitä kuoseja voi yhdistellä myös korituoleihin ja rottinkiin.

Ideahautomosta koteihin

Sisustusarkkitehti Ristomatti Ratian suunnittelemissa tuotteissa näkyy skandinaavisuus. Tarkoituksena on luoda kaunis ympäristö, jossa on hyvä elää.

Saaristo-sarjan ytimenä on arkku-säilytysjärjestelmä, joka sopii myös pöydäksi. Mallistoon kuuluvat lisäksi tarjottimet, avainkaappi ja lehtiteline.

Vanha tavara kiehtoo

Merellisiä esineitä etsitään myös antiikkikaupoista ja kirpputoreilta. Vanhoissa tavaroissa on pala elävää historiaa, ja tarinat siirtyvät uusille sukupolville. Suosittuja esineitä ovat ankkurit, kompassit, lasiset kohopallot, ruorit ja tervaköydet. Myös vanhoista kalaverkoista saa tunnelmallisia sisustusratkaisuja.

Päiväkirja on hauska lahja kesäkotiin, mökkeilijälle tai veneilijälle. Valkoiset sivut täyttyvät tarinoilla, säähavainnoilla, tervehdyksillä, piirroksilla tai vaikkapa kesäkokin resepteillä. Parasta onkin, että saaja voi itse päättää, mihin tarkoitukseen hän kirjaansa käyttää. Kirjan arvo vain kasvaa sivujen täyttyessä ja merelliset muistot säilyvät kansien välissä.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Nauti Living, Ocean Spirit, Villa Veranda (Kuvaaja: Lena Lindholm), Ristomatti Ratia (Ratiashop), Pentik, Hobby Hall

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.