Saarikko puolusti kiisteltyä esitystä vuoden ensimmäisellä kyselytunnilla: Maakunnilla velvoite hankkia leikkauksia ensisijaisesti julkisilta sairaaloilta

Oppositio kävi kuumana sote-asioista 2:52

Kiistely yksityisten sairaaloiden leikkaustoiminnasta kiihtyi tänään eduskunnassa vuoden ensimmäisellä kyselytunnilla.

Kiistassa on kyse siitä, että julkisilta aluesairaaloilta kiellettiin aiemmin nukutusta vaativat leikkaukset. Nyt sääntöjä ollaan löysäämässä, opposition mielestä siksi että yksityisille sairaaloille halutaan bisnestä. Syytöstä tukemaan oli kaivettu lisää näyttöä.

– Kyllä tässä hallituksen esityksessä selvästi sanotaan, että uudet säädökset antaisivat yksityisille toimijoille laajat mahdollisuudet tarjota leikkauspalveluita sairaanhoitopiirien keskussairaaloiden sijaintikaupungeissa ilman merkittävää kustannusten nousua. Kyllähän tämä on nimenomaan räätälöity yksityisiä toimijoita silmällä pitäen, sanoi kyselytunnilla vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.

Toista päivää opposition tulituksessa ollut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) puolusti esitystä sillä, että samat pelisäännöt koskevat yksityistä ja julkista leikkaustoimintaa, ja näin ei nyt välttämättä ole.

Saarikko korosti tänään erityisesti sitä, että maakunnalla on velvoite ensisijaisesti hankkia leikkauksia muilta julkisilta sairaaloilta.

– Virkamiesteni arvio on, että tämän myötä yksityisen leikkaustoiminann hyödyntäminen itse asiassa vähenee varsinkin, kun maakunta- ja sote-uudistuksen astuttua voimaan on ensisijaisesti etsittävä vaikkapa hoitojonojen purkuun tukea muista alueen sairaaloista, vaikkapa naapurimaakunnasta, sanoi Saarikko.

Esitystä pidetään kokoomuksen aikaansaannoksena, eikä keskusta ole siitä erityisen innostunut.

Joka tapauksessa esitys ei todennäköisesti ehdi mennä läpi, sillä se menee sosiaali- ja terveysvaliokunnan lisäksi erittäin kiireiseen perustuslakivaliokuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat