Saamelaisnuorten puheenjohtaja vaatii hallitukselta julkista anteeksipyyntöä: "Kyse on läpeensä poliittisesta saamelaisvastaisesta päätöksestä"

Saamelaiskäräjälain käsittelyn päättymiseen syvästi pettynyt saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti vaatii MTV Uutisten haastattelussa hallitukselta julkista anteeksipyyntöä saamelaiselta yhteiskunnalta. 

 – Toivon tältä hallitukselta julkista anteeksipyyntöä saamelaiselle yhteiskunnalle siitä kaikesta työmäärästä, jota hallitus on meillä ensin teettänyt ja sen jälkeen heittänyt likakaivoon, Laiti sanoo MTV Uutisille.

Saamelaiskäräjälain käsittely päättyi tänään eduskunnassa, sillä perustuslakivaliokunta ilmoitti, ettei sillä ollut aikataulusyistä edellytyksiä laatia asiasta asianmukaista mietintöä.

Laiti ei niele aikatauluselitystä. 

– En osta sekuntiakaan tätä selitystä, että kyse olisi aikataulusta. Kyse on läpeensä poliittisesta saamelaisvastaisesta päätöksestä, joka on kautta linjan julkisessa ja eduskuntakeskustelussa näkynyt.

SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP äänestivät valiokunnassa sen puolesta, että mietintö olisi laadittu. 

"Täysin häpeällinen päätös"

Laiti pitää saamelaiskäräjälain käsittelyn päättymistä täysin häpeällisenä niin Suomelle kuin hallitukselle mutta ennen kaikkea perustuslakivaliokunnalle. 

– Ei ole minkäänlaista hyvää ja hyväksyttävää syytä sille, että lakiuudistus, jota on ajettu viimeiset kymmenen vuotta ja tällä hallituskaudella kirjaimellisesti viimeiseen tuntiin asti yritetty saada läpi, tällä tavalla jarrutetaan ja jätetään toteuttamatta.

– Samaan aikaan tiedetään, että lakiuudistus olisi korjannut jatkuvan ihmisoikeusloukkaustilanteen. Tämä on syvästi häpeällinen ja musta päivä ihmisoikeuksille Suomessa, Laiti lataa. 

"Saamelaisvastainen poliittinen peli"

Petra Laiti on närkästynyt siitä, että saamelaisten oikeusturva on todistettu olemattomaksi. 

– Ei riitä, että saamelaiset pelaavat kaikkien sääntöjen mukaan ja asettavat asiantuntijansa vuodesta toisensa kuulemisiin ja kirjoittamaan lausunnot ja kertomaan YK:lle mikä tilanne on.

– Edes perustuslaki ei ole ristiriidassa tämän lakiuudistuksen kanssa. Ei ole mitään, mitä me saamelaiset voisimme tehdä poliittisten sääntöjen mukaan, joka kelpaisi meidän ihmisoikeuksia edistämään, kun vastassa on saamelaisvastainen poliittinen peli. 



Lue myös:

    Uusimmat