Saamelaiskäräjälaki ontuen eduskuntaan – mielenosoituksesta kipakat terveiset: "Me todella olemme eri kansaa ja se ei ole teiltä pois"

Saamelaiskäräjälaki ontuen eduskuntaan – mielenosoituksesta kipakat terveiset 1:36
Saamelaiskäräjälaki ontuen eduskuntaan – mielenosoituksesta lähetettiin kipakat terveiset

Hallitus on antanut saamelaiskäräjälain eduskunnan käsiteltäväksi riitaisana. Valtioneuvoston istunnossa keskustan ministerit äänestivät esitystä vastaan

Keskustan ministerien vastatuulesta huolimatta saamelaiskäräjälaki etenee eduskuntaan.

Suomen Saamelaisnuoret ry järjesti eduskunnan edustalla mielenosoituksen. Eduskuntatalon portailla asia otettiin vastaan ristiriitaisin tunnelmin.

Tämänhän kuuluisi olla meille ilon päivä. Valitettavasti viime viikkojen ja päivien aikana on tullut harvinaisen selväksi, että Suomessa aivan julkisesti ja avoimesti ollaan valmiita alkuperäiskansojen oikeuksia vastustamaan, Suomen saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti sanoo MTV Uutisille.

Kaikista olennaisin asia suomalaisille on ottaa käteen, että me todella olemme eri kansaa kuin te ja se ei ole teiltä pois.

Ei takeita läpimenosta

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rk.) ei luvannut takeita sille, että eduskunta ehtii käsitellä lain ennen kevään eduskuntavaaleja.

– Jokainen kansanedustaja saa itse päättää, miten suhtautuu tähän asiaan. Toivon, että hyvin vakavasti suhtaudutaan siihen, että olisi syytä saada myös muutosta aikaan, kun tämä ei saisi jatkua näin.

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen sanoo, että laissa on tehty nyt täysin selväksi että asiassa on kyse vain saamelaiskäräjien vaaliluetteloon merkitsemisestä.

– Mitään muita oikeusvaikutuksia tällä ei ole.

Laista poistettaisiin niin kutsuttu “lappalaiskriteeri”, mutta vaalikelpoisuus saamelaiskäräjillä määritettäisiin vastaisuudessa muun muassa kielen perusteella.

Metsäsaamelainen ja Lapinkylien parlamentin jäsen Niko Rytilahti ei pidä niin kutsutusta kielikriteeristä.

– Kielikriteeri on epäarvostettava. Monet saamelaiset, mukaan lukien me metsäsaamelaiset, olemme saaneet kokea karvaasti kielen menetyksen viime vuosisatojen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat