Saako Ukraina Archer-tykkijärjestelmän Ruotsilta? Tällainen haupitsi on kyseessä

Archer tykkijärjestelmä haupitsi 1:50
Lähettääkö Ruotsi Archer-tykkijärjestelmän Ukrainaan? Tällainen haupitsi on kyseessä.

Puolet Ukrainalle annettavasta avustuspaketista koostuu aseista, mutta Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan ei ole vielä julkista tietoa siitä, mitä aseita paketissa tarkkaan ottaen on kyseessä.

– Parasta, mitä Ruotsi voi tehdä puolustuksemme hyväksi lähitulevaisuudessa, on antaa meille kuuluisa itsekulkeva Archer-tykistöjärjestelmä, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba totesi lehdistötilaisuudessa aikaisemmin.

Ruotsilta miljardin kruunun arvoinen tukipaketti

Archer on BAE System Bofors AB:n Ruotsin armeijalle valmistama moderni itseliikkuva haupitsi. Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun aseteknologian lehtorin Rein Pellan mukaan järjestelmässä on monia etuja. Yksi niistä on, että se on mahdollista pysäyttää todella nopeasti, ampua ja siirtyä eteenpäin. Tämä tunnetaan uudelleenryhmittymisenä.

– Siitä hetkestä, kun pysähdyt ja voit ampua, kuluu tuskin 30 sekuntia, hän kertoo.

Samalla Archer-tykistöjärjestelmä on niin kehittynyt järjestelmä, että se vaatii paljon huoltoa. Tämä voi tuottaa haasteita Ukrainan armeijalle.

Ruotsilla on tällä hetkellä 48 Archeria. Määrä nostetaan pian 72:een.

Myös Suomi on avustanut Ukrainaa raskaalla kalustolla. Puolustusministeri Kaikkosen mukaan Suomi varautuu lähettämään Ukrainalle syksyn aikana ainakin vielä yhden apupaketin lisää.

Lue myös:

    Uusimmat