Saako tällaista julkaista? Taivas TV7:n "Rukoushälytys" solvaa Prideä Jumalan vastaiseksi saastaksi ja osallistuvia eksytetyiksi – Professori: "Tässä liikutaan rikosvastuun rajoilla"

Antti Asplund: Mielensäpahoittajat nostavat päätään Pride-viikolla 1:38

Kristillisen televisiokanava Taivas TV7:n sivuilla on julkaistu tiedote, jossa haukutaan erittäin kovasanaisesti Suomessa järjestettäviä Pride-tapahtumia.

"Rukoushälytykseksi" otsikoidussa kirjoituksessa ihmisiä kehotetaan kokoontumaan rukoilemaan omilla paikkakunnillaan Pride-tilaisuuksia aikana.

Tiedotteen sisältö on erittäin syyllistävää: Tekstissä sanotaan, että Pride-tapahtumat "täyttävät kaupungit Jumalan vastaisella saastalla korottaen seksuaalista vapautta".

– Herran viha nousee Helsinkiä ja koko Suomea kohtaan, julistetaan kirjoituksessa.

Tekstissä kehotetaan rukoilemaan yhteisesti, että Pride-liikkeissä mukana olevien "eksytettyjen silmiltä" saataisiin poistettua sokeus.

"Epäilyksettä sopimatonta viestintää"

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta toteaa, että kirjoituksessa liikutaan rikosvastuun rajoilla.

– Kysymys on siitä, panetellaanko, uhataanko tai solvataanko lausumilla kansanryhmää. Seksuaalinen suuntautuminen on yksi kansanryhmää määrittävä kriteeri laissa, Tolvanen pohtii MTV Uutisille.

Tolvasen mukaan julkisuuden kriteeri täyttyy, sillä viestiä levitetään tarkoituksella yleisölle.

– Sopimatonta tällainen viestintä on epäilyksettä, mutta rikosvastuun rajat määritellään oikeuskäytännössä. Vastaavasta tapauksesta ei ole ennakkopäätöstä.

Tolvanen huomauttaa, että uskonnollinen viestintä ei nauti erityissuojaa.

– Omaa vakaumusta saa puolustaa, mutta sen varjolla ei saa solvata toisella tavalla ajattelevia tai toisin suuntautuneita. Omaa vakaumusta pitää tuoda esille positiivisessa sävyssä, ei muita hirviöiksi leimaten.

– Tällainen vihaviestintä ei edistä esittäjätahon asiaa.

"Aivan uudenlainen asetelma"

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta toteaa MTV Uutisille, että kirjoituksessa aukeaa aivan uudenlainen, monisyinen asetelma.

– Meillä on ikään kuin uskovaisten yhteisö, jolla on tietynlainen maailmankäsitys ja sitten on Priden kaltaisia ilmiöitä, jotka uhkaavat tätä maailmankuvaa. Tämän perusteella viestissä mobilisoidaan ihmisiä rukoilemaan jonkun asian puolesta, Nuotio kiteyttää.

Nuotio pohtii, että kirjoituksen viesti on ongelmallinen yhdenvertaisuuslain näkökulmasta. Toisaalta hän ei äkkiseltään koe, että kyse olisi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai muuten yhteiskuntarauhaa vaarantavasta toiminnasta.

– Olisi eri tilanne jos puhuttaisiin, että nyt pitää mennä hajottamaan Pride-kulkue ja ryhtyä jotenkin toimiin. Mutta rukoukseen ei liitetä sellaisia vaikutuksia.

– Tässä ei ole kyse sellaisesta solvaamisesta tai panettelusta vaan tietynlaisesta lahkon vahvasta ajatuksesta, joka saa tällaisen ilmenemisen.

"Kertoo ryhmän maailmankäsityksestä"

Nuotion mukaan valtakunnansyyttäjän virasto voi ottaa kirjoituksia harkintaan ja tehdä niiden oikeudellista arviota.

Rikosoikeudellisen pohdinnan ohella Nuotio näkee kyseisen viestin kuitenkin myös teologisena kysymyksenä. 

– Se kertoo tämän ryhmän tai lahkon maailmankäsityksestä. Siinä on hyvin vanhatestamentillinen käsitys siitä, että jos tehdään jotakin raamatun kirjaimen vastaista, sitten jumala kostaa kaikille ja hukuttaa meidät.

MTV Uutiset ei tavoittanut TV7:n toimitusjohtajaa kommentoimaan tapausta.

Lue myös:

    Uusimmat