Saako korkea hinta ruoan maistumaan paremmalta? Tutkimus paljastaa!

Voiko sama annos maistua erilaiselta, kun sen hintaa vaihdetaan? Tuoreen tutkimuksen mukaan hinnalla on ruoan makuun yllättävän suuri vaikutus.

Yhdysvaltalaiseen tutkimukseen otti osaa 139 henkilöä. Tutkimuksen aikana osa maksoi samasta noutopöytätarjoilusta enemmän kuin toiset. Ruokailun jälkeen tutkimuksen kohteiden tuli kertoa mielipiteensä ruoasta.

– Yllätyimme tuloksista. Huomasimme, että hinnoittelulla on vain vähän vaikutusta siihen, kuinka paljon ihminen söi. Suurin vaikutus hinnalla oli kokonaiskokemukseen, professori Brian Wansink kertoo.

Tutkimuksessa huomattiin, että ruoastaan vähemmän maksaneet henkilöt tunsivat syyllisyyttä syömästään ruoan määrästä. He myös raportoivat useammin, että he tunsivat olonsa turvonneeksi. Samasta ruoasta enemmän maksaneet henkilöt pitivät ruoastaan keskimäärin 11 prosenttia enemmän kuin muut.

Korkeampi hinta siis saa ihmiset nauttimaan ruoastaan enemmän. Samankaltaisia tuloksia on saatu myös aiemmin esimerkiksi viinivertailussa. Sokkotestin aikana henkilöt pitivät enemmän halpojen viinien mausta. Kokemus arvioitiin myöhemmin kuitenkin paremmaksi, jos viinin hinta oli kalliimpi.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja