Mainos

Sääilmiöt koettelevat Eurooppaa

Tulvat ovat aiheuttaneet viime päivinä ja viikkoina tuhoa eri puolilla maailmaa. Suomalaisasiantuntijan mukaan nämä ääriolosuhteet ovat paitsi kasvihuoneilmiön myös ennen kaikkea metsähakkuiden seurausta.

Norjalle kuuluvilla Huippuvuorilla jäätikkö sulaa tiedemiesten mukaan jopa 150 metrin vuosivauhtia. Kasvihuoneilmiön kädenjäljet näkyvät myös muualla maailman ilmastossa, sillä etenkin Aasiassa kamppaillaan parhaillaan tavallista runsaampien tulvien ja toisaalta kuivuuden kourissa. Suomalaisasiantuntijan mukaan sääolojen äkkijyrkkä vaihtelu ei vielä ole kovin poikkeuksellista.

- Ääri-ilmiöt ovat osa normaalia sään vaihtelua, mutta osin ne ovat voimistuneet kasvihuoneilmiön myötä. Ääritulva-tapauksissa metsähakkuut myötävaikuttavat tulviin, sanoo ylimeteorologi Jaakko Helminen Ilmatieteenlaitokselta.

Metsähakkuut selittävätkin monin paikoin sekä tavallista runsaammat tulvat että ankaramman kuivuuden.

Kuivuus, tulvat ja Etelä-Eurooppaa kiusanneet raesateet ovat aiheuttaneet suuria alueellisia tuhoja. Pohjois-Italiassa tuhojen suuruudeksi on arvioitu kymmeniä miljoonia euroja. Aasiassa tilanne on vielä vakavampi.

- Tulvista kärsineitä alueita on Etelä-Aasian maat. Pahiten kärsinein on Bangladesh ja Nepal sekä Intian pohjois- ja itäosat, kertoo suunnittelija Teija Lehtonen Suomen Punaisesta Rististä.

Aasian tulvien odotetaan jatkuvan vielä usean viikon ajan. Myös Keski- ja Itä-Eurooppaa koetelleet rankkasateet ja tulvat jatkuvat. Pahimmin tulvat ovat koetelleet Venäjän Mustanmeren alueen alankoja, missä tulvissa on kuollut jo ainakin 35 ihmistä.

Rankkasateet ovat koetelleet myös Itävaltaa, Romaniaa, Kroatiaa, Bulgariaa ja Tsekkiä. Italiassa on annettu varoitus uusista myrskyistä viikonvaihteessa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 09.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.