Sääennusteiden tarkkuus paranee jättihypyllä – Pekka Pouta innoissaan

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen globaalin säämallin päivitys tuo yhä tarkempia sääennusteita.

Ilmatieteen laitos tiedotti tänään, että Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uusi sääennustemalliversio tarkentaa sääennusteita jättihypyllä.

Päivityksessä säämallin tarkkuudesta kertovien hilapisteiden eli laskentapisteiden määrä kolminkertaistuu 900 miljoonaan. Hilapisteet ovat jakautuneet tasaisesti ympäri maailman. Tämä kutistaa sääennusteiden tarkkuuden aikaisemmasta 16 kilometrin tarkkuudesta noin yhdeksän kilometrin tarkkuuteen. Samalla ennustettavuus paranee noin puolikkaalla päivällä.

MTV Uutisten ja Forecan meteorologi Pekka Pouta otti uudistuksen vastaan innoissaan. 

– Alussa ennustajan kannattaa olla varovainen. Aina kun malli muuttuu, alussa saattaa olla pieniä ongelmia, vaikka kuinka olisi testattu. Jos lopputulos on niin hyvä kuin on odotettu, on yhä vaikeampi perustella sitä, minkä takia jokainen maa yrittää laskea omalle alueelleen tarkan hilan malleja. Miltei kaikilla mailla on omat ennustemallinsa, mutta ennusteiden runko pohjautuu jo tällä hetkellä pitkälti ECMWF:n malliin, sanoo Pekka Pouta.

Sääennusteet ovat kehittyneet jatkuvasti sekä tarkkuudeltaan että pituudeltaan.

– Aikaisemmin sääennusteet ovat parantuneet noin 24 tunnilla joka kymmenes vuosi, joten tämä 12 tunnin hyppy on iso askel eteenpäin säämallien kehityksessä, toteaa ECMWF:n pääjohtaja Florence Rabier.

Globaaleissa malleissa pyritään venyttämään ennustettavuutta yhä pidemmälle. Nyt tehty mallipäivitys on Ilmatieteen laitoksen mukaan mullistava ja tekee ECMWF:n säämalleista tarkempia kuin mitä ne ovat koskaan olleet. ECMWF tähtää keskipitkien ennusteiden lisäksi yhä pidempien, niin sanottujen kausiennusteiden parantamiseen.

Paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Uusimmat