Mihin uskoa? Yksi ennuste lupaa kovaa pakkastalvea, toinen keskiarvoa lämpimämpää – meteorologi: Kyllähän se tympii

2:35

Kunnon pakkastalven tulosta uutisoitiin eilen laajasti, mutta meteorologin näkökulmasta talven kylmyyteen ei voi vielä vakavasti ottaa kantaa.

Katso videolta lähipäivien sääennuste!

Reuters uutisoi eilen, että harvinaisen kuuman kesän jälkeen pohjoista Eurooppaa ja pohjoismaita näyttäisi odottavan tulevina kuukausina toinen ääripää: keskiarvoa kylmempi talvi.

Joulukuusta helmikuuhun asti kattavan ennusteen mukaan ainakin pohjoismaissa tammikuu ja helmikuu ovat tavanomaista kylmempiä.

Pitkät ennusteet suuntaa antavia

Reutersin uutinen levisi laajasti eilen Suomessa, mutta paikallisen meteorologin näkökulmasta The Weather Companyn ennusteeseen on vaikea ottaa vielä toistaiseksi kantaa.

Suomessa käytetään laajasti Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) ennustetta, joka tekee vastaavia vuodenaikaennusteita. Tuorein ennuste on päinvastainen The Weather Companyn arvion kanssa. ECMWF:n mukaan vuodenajasta näyttäisi olevan tulossa keskiarvoa lämpimämpi.

– Kyllähän se tympii, kun tällaisiin ennusteisiin toivotaan asiantuntijan näkökulmaa. Pitkiä ennusteita voi katsoa lähinnä viihteenä. Haittana on, että pitkät ennusteet antavat harhaanjohtavaa kuvaa sään ennustettavuudesta, MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen kommentoi.

Joulukuuhun asti tavanomaista kylmempää

ECMWF tarjoaa myös kuukausiennusteeksi kutsuttua pitkän ajan ennustetta, joka esittää arvion säätilan kehittymisestä neljäksi viikoksi eteenpäin. Manninen kertoo, että jopa kuukausiennuste on pohjoismaissa suuntaa antava ja epäluotettavuus kasvaa, mitä pidemmälle ennuste ulottuu.

Suomen säätilaa määrittävien matalapaineiden liikkeet ovat usein hankalasti ennustettavia lyhyidenkin aikojen päähän.

– Säätä voi ennustaa luotettavasti yleensä 3-5 päivää. Kuukausiennuste on luotettavimmillaan keskileveysasteilla.

Kuinka paljon Suomen talven kylmyydestä voidaan siis oikeastaan sanoa? Tuoreimman, eilen päivätyn ennusteen mukaan sää on lähiviikkoina keskiarvoa kylmempää joulukuun alkuun asti. On mahdollista, että ensilumi sataa koko maahan ensi viikolla.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja