Säädä lämpötiloja – säästät jopa satasia sähkölaskussa

Sähkölaskua on helppo pienentää jo seuraamalla ja säätämällä lämpötilaa. 

Talven ja kylmien kelien tullessa, sähkönkulutus kasvaa humisten. Kun sähkölämmitteisen kodin energiakulutusta halutaan pienentää, pääroolissa on asukkaiden oma toiminta.

Lämmityskustannuksia voidaan pienentää tehokkaasti jopa 30-40 prosenttia ilman suuria remontteja, pelkästään sähkölämmitysjärjestelmää ja huonelämpötiloja säätämällä.

Sulje ovet ja alenna lämpötilaa

Huonelämpötilat ovat usein suositeltuja korkeampia. Tarkista siis huoneiden ja muiden tilojen sisälämpötilat erillisillä lämpömittareilla, lämpötilan alentaminen oleskelutiloissa 21-22 asteeseen tuo jo näkyvää säästöä sähkönkulutukseen.

Kun talosi on tyhjillään, harkitse lämpötilojen pudottamista lomien ja jopa työssäolon aikana. Alentamisen voi toteuttaa joko koko talossa, huonetiloittain tai lämmitysryhmittäin.

Pidä niiden tilojen ovet kiinni missä on lattialämmitys, muun muassa kylpyhuoneiden ja pesutilojen, koska niissä on korkeampi lämpötila kuin muualla huoneistossa.

Pidä lisäksi tuulikaapin molemmat ovet kiinni ja säädä tuulikaapin lämpötila reilusti alle muun huonelämpötilan.

Käyttämättömien huoneiden tai tilojen, joissa ei oleskella jatkuvasti, lämmitys kannattaa alentaa pysyvästi tai kytkeä pois päältä. 

Uusi termostaatit

Jotta patterit toimisivat tehokkaammin, varmista, että ilmankierto on vapaa niiden läheisyydessä. Älä laita huonekaluja liian lähelle tai kiinni pattereihin.

Varmista, että lämmitystermostaatit toimivat. Vialliset termostaatit nostavat helposti huonelämpötilaa turhaan.

Termostaatit ovat kehittyneet huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Tehokas ja taloudellisesti kannattava keino huoneiden lämmitysenergian käytön alentamiseen on säätöominaisuuksiltaan puutteellisilla termostaateilla varustettujen sähköpattereiden uusiminen.

Vinkkejä uudella tehostamisohjelmalla

Motivan koordinoima Elvari – sähkölämmitteisten pientalojen tehostamisohjelma, on koostanut hankekumppaneineen kattavan tietopaketin, johon on koottu keskeisimmät sähkölämmityksen tehostamiskeinot osoitteeseen www.motiva.fi/sahkolammitys.

- Elvari -ohjelma on ollut käynnissä kuusi vuotta. Sinä aikana olemme seuranneet kymmenien erilaisen sähkölämmitteisten pientalojen sähkönkulutusta. Seurantakohteissa on kokeiltu erilaisia säätöjä ja tehty sekä pieniä että suuriakin korjaus- ja vaihto-operaatioita. Nyt näistä kohteista saatua tietoa on kootusti yhdessä paikassa kaikkien sähkölämmittäjien ja siitä kiinnostuneiden käytössä, kertoo ohjelman vetäjä Päivi Suur-Uski Motivasta.

- Hankkeesta saatu puolueeton tutkimustieto auttaa markkinoita ymmärtämään, että energiansäästäminen onnistuu jo laitteiden järkevillä säädöillä ilman laitevaihtoja – ja laitevaihdollakin marginaalisilla investoinneilla. Uskon vahvasti, että pienellä neuvonnalla jokainen kuluttaja onnistuu nipistämään 10–20  prosenttia vuosikulutuksestaan sähkölämmitteisestä kohteissa, kiteyttää tuotepäällikkö Jari Tuormaa Ensto Oy:stä.

Lähde: Motiva

Lue myös:

    Uusimmat