S-ryhmän kasvomaskikielto henkilökunnalle ihmetyttää – ihmisoikeusprofessori tyrmää: "Työnantaja ei saa kieltää"

Miten maskia käytetään, kuinka kauan sitä voi pitää ja miten sitä kuljetetaan? Tässä vastaukset polttaviin kysymyksiin 6:58
Miten maskia käytetään, kuinka kauan sitä voi pitää ja miten sitä kuljetetaan? Tässä vastaukset polttaviin kysymyksiin.

S-ryhmän ohjeistus, jonka mukaan henkilökunta ei saa käyttää kasvomaskeja töissä, puhuttaa suomalaisia. Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin sanoo, ettei työnantaja voi yksipuolisesti kieltää maskin käyttöä.

S-ryhmä perustelee ohjeistustaan viranomaisohjeilla, joiden mukaan maskeja voidaan käyttää työtilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa, lähikontaktit kestävät yli 15 minuuttia ja on tarve suojata muita maskin käyttäjän hengitystie-eritteiltä.

S-ryhmä katsoo, että kaupassa tällaisia pitkäkestoisia lähikontakteja ei käytännössä synny.

– Suojaamme myymälähenkilökuntamme kassoille asennetuilla plekseillä sekä visiireillä tilanteissa, joissa kiinteää kassapleksiä ei voi hyödyntää. Pitkäkestoisissa lähikontakteissa käytämme myös maskeja, S-ryhmä perustelee Twitterissä.

S-ryhmän mukaan sen suojaamistoimet ovat osoittautuneet tehokkaiksi kevään ja kesän aikana.

Riskienhallintapäällikkö: Näyttö ristiriitaista

S-ryhmän riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen huomauttaa lisäksi, että näyttö maskien hyödystä on toistaiseksi ”varsin ristiriitainen” ja niiden oikeaoppista käyttöä pitäisi valvoa.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin katsoo kuitenkin, ettei työnantaja voi kieltää maskin käyttöä.

– Sanoisin, että työnantaja ei saa kieltää, jos työntekijä haluaa käyttää maskia oman tai muiden terveyden ja turvallisuuden suojaamiseksi ja osoittaa osaavansa käyttää sitä oikein, Scheinin kommentoi Twitterissä.

– Ainoa pätevä työnantajan perustelu maskikiellolle olisi, että se on päättänyt paremmista suojaustoimista, joiden kanssa maskia on mahdotonta käyttää. En voi uskoa että tällainen asetelma voi koskaan syntyä”, hän kommentoi Twitterissä.

Lue myös:

    Uusimmat