Rytminen kilpavoimistelija Silja Ahonen: Voimistelukisoista maailman catwalkeille

Silja Ahonen on maamme menestyneimpiä rytmisiä voimistelijoita. Urheilu on asettanut nuoren naisen elämälle tiukat rajat, mutta ennen kaikkea se on avannut uusia ovia - aina maailman catwalkeille asti.

Pitkä ja hoikka Silja Ahonen, 23, on näyttävä ilmestys. Vaalea nainen on paitsi Suomen menestyneimpiä rytmisiä voimistelijoita, myös Brandin listoilla työskentelevä malli ja johdon assistenttityön opiskelija. Hektinen elämä ei hyydytä Ahosen hymyä. Voimistelumatoilta tuttu iloinen ilme pysyy Ahosen kasvoilla, vaikka loukkaantumiset ovat varjostaneet hyvin sujunutta kautta. Keväällä sattunut kantapäävamma vaivaa yhä, joten Ahonen suuntaa ensi viikolla alkaviin rytmisen voimistelun mm-kisoihin jalka teipattuna.

Menestykäs ura rytmisen voimistelun parissa on tehnyt Ahosesta oikean maailmankansalaisen. Lajinsa vuoksi hän vierailee paikoissa, joissa harva käy. Azerbaijan, Uzbekistan ja Valko-Venäjä on jo nähty, tämä kausi huipentuu Japanissa pidettäviin Aeon-kilpailuihin.

Siljaa ei jännitä catwalkilla

Äitinsä kautta rytmisen voimistelun pariin ajautuneen Ahosen lahjakkuus huomattiin jo seitsemänvuotiaana, jolloin hänet valittiin valmennusryhmään. Menestys ei kuitenkaan tullut nuorelle naiselle helpolla. Ahonen kasvoi hurjaa vauhtia ja hoikalla tytöllä oli vaikeuksia saada itselleen lihasmassaa. Pituus teki treenaamisesta haastavaa, mutta toi toisaalta myös näyttävyyttä liikkeisiin.

Ahosen pitkä ja hoikka olemus on huomattu myös mallimarkkinoilla. Mallitoimisto Brandin listoilla poseeraava voimistelija on tehnyt töitä muun muassa Pariisin ja Kööpenhaminen muotiviikoilla. Pariisissa Ahonen oli todistamassa, kun muotisuunnittelija Paola Suhosen mallisto pääsi arvostettuun muotitapahtumaan ensimmäistä kertaa. Kokematonta esiintyjää astuminen catwalkille olisi voinut jännittää, mutta ei Ahosta.

– Olen pienestä saakka ollut esillä, joten ei jännittänyt yhtään, Ahonen muistelee.

Rytminen voimistelu on tukenut mallintyötä muutenkin loistavasti.

– Minulla on hyvä vartalonhallinta ja korkokengillä käveleminen ei tuota vaikeuksia. Esillä oleminen on minulle luonnollista, Ahonen kertoo.

Rytminen voimistelu opetti paineensietokykyä

Rytminen voimistelu on rytmittänyt Ahosen elämää pienestä pitäen, eikä hän edes muista elämää ennen voimistelua. Parhaimmillaan kahdeksan tuntia päivässä harjoitteleva nainen myöntää, että harrastus on rajoittanut elämää - Ahonen ei ole koskaan elänyt villiä bilevaihetta ja toisinaan ystävyyssuhteet kärsivät kiireen vuoksi. Loppujen lopuksi voimistelu on kuitenkin antanut enemmän kuin on ottanut.

– Olen saanut paljon esiintymiskokemusta, oppinut paineensietokykyä, ajanhallintaa sekä tavoitteellista ja systemaattista toimintaa. Varmaan myös sen tähden olen pärjännyt koulussa hyvin, eikä esimerkiksi esitelmien pitäminen ole koskaan jännittänyt, Ahonen kertoo.

Vaikeista hetkistä Ahonen pääsee yli keskittymällä positiiviseen ajatteluun. Urheilijan valmennustiimiin kuuluu myös henkinen valmentaja, joka auttaa nuorta naista keskittymään oleelliseen.

– Henkinen valmennus on Suomessa vielä lapsenkengissä. Minullakin oli aluksi ennakkoluuloja, mutta huomasin että valmennuksesta on hyötyä, Ahonen sanoo.

Olympialaiset unelmana

Ahonen tietää, että rytmisen voimistelijan ura ei kestä ikuisuuksia. Juuri nyt hän elää kuitenkin elämänsä parasta kautta. Pitkälle menevistä tulevaisuudensuunnitelmista Ahonen ei puhu, mutta rytmisen voimistelun suhteen hänellä on selvät sävelet.

– Haluan kehittyä koko ajan paremmaksi ja päästä omaan maksimiini. Toiveeni on tulla Suomessa ja maailmalla arvostetuksi voimistelijaksi. Myös olympialaiset siintävät jokaisen urheilijan unelmissa, Ahonen paljastaa.

Lue myös:

Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Silja Ahonen

Lue myös:

    Uusimmat