Ruusumurhaaja tappoi Pauliinan äidin julmasti – eilen tytär luki lehdestä murhaajan olevan kateissa kotiseudullaan: ”Olin koko illan paniikissa”

6:00
Katso MTV Uutiset Livestä, miten poliisi vastaa kysymyksiin tapauksesta.

Tamperelaisen Pauliinan pahimmat pelot kävivät toteen eilen, kun hän yllättäen näki äitinsä murhaajan kasvot iltapäivälehden verkkosivuilla. Miehen kerrottiin olevan kateissa.

Pauliinan nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojaamiseksi.

Pauliinan äiti murhattiin Tampereella vuonna 2011. Mieleltään häiriintynyt mies surmasi mustasukkaisuuksissaan Pauliinan äidin käyttäen vasaraa ja puukkoa, minkä jälkeen hän ilmoitti itsensä poliisille.

Mies todettiin käräjäoikeudessa syylliseksi murhaan, mutta hänet todettiin syyntakeettomaksi ja passitettiin elinkautisen vankeusrangaistuksen sijaan tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Poliisi kuvaili ”araksi ja pelokkaaksi”

Eilen poliisi kertoi, että Pirkanmaalla oli kadonnut 37-vuotias, 182 senttimetriä pitkä ja noin 117 kiloinen mies. Mustaan takkiin ja housuihin pukeutuneen miehen kerrottiin olevan liikkeellä mahdollisesti kävelysauvojen kanssa, ja hänen kerrottiin kulkevan lyhyin asekelein hätäisesti. ”Arka ja pelokas”, miestä kuvailtiin poliisin tiedotteessa. Havainnoista kehotettiin ilmoittamaan hätäkeskukseen numeroon 112.

Poliisi julkaisi myös kadonneen kuvan ja nimen. Poliisi ei maininnut mitään miehen synkästä taustasta.

Mies tavoitettiin lopulta yleisöhavaintojen perusteella Tampereelta alkuillasta.

”Voi kuvitella, millainen paniikki tulee kotona”

Pauliina kertoo, että hän on paitsi järkyttynyt tapahtuneesta, myös pettynyt poliisin tiedottamisen. Nyt tieto tapahtuneesta tuli hänelle median välityksellä, täytenä yllätyksenä.

– Miksi poliisi ei kerro minulle, että hän on vapaana. Olen pelännyt tätä kaveria vuodesta 2011 lähtien, Pauliina kertoo.

– Hänen piti olla Pitkäniemessä lukkojen takana. Sitä voi kuvitella, millainen paniikki tulee kotona, kun luet tällaista, eikä mikään taho ole ilmoittanut mitään.

Pauliina soitti hädissään jopa hätänumeroon kysyäkseen, miten asia etenee ja kertovatko viranomaiset hänelle asian etenemisestä. Vastauksena häntä kehotettiin seuraamaan poliisin tiedotteita.

”Poliisin tiedottaminen ala-arvoista”

Tunnistamisesta asia ei jäänyt kiinni, sillä miehen ulkonäkö ja nimi on tallentunut tarkasti Pauliinan mieleen. Erityisesti Pauliina pitää arveluttavana, ettei poliisi kertonut tiedotteessaan miehen taustasta murhamiehenä, vaan kuvailtiin araksi ja pelokkaaksi.

– Ei kerrota, millä taustalla hän pyörii muiden seassa, hän sanoo.

Hänen mielestään miehestä ei päällepäin näe tämän synkkää taustaa, ja hän olisi poliisina kehottanut ihmisiä tiettyyn varuillaanoloon tämän kohdatessaan.

– Poliisin tiedottaminen on ala-arvoista. Ymmärrän, että jos kyse on kadonneesta vanhuksesta, mutta jos tällainen kaveri on kateissa, niin pitäisi poliisinkin infota eri lailla, hän lataa.

26:29
Rikospaikka kävi tutustumassa Niuvanniemen sairaalaan, jossa tehdään mielentilatutkimuksia ja hoidetaan syyntakeettomia henkilöitä.

”Olin koko illan paniikissa”

Hän kertoo uutisen miehen katoamisesta vaikuttaneen häneen voimakkaasti.

– Olin koko illan paniikissa. Olen miettinyt kaikki vuodet, että onko mahdollista, että hän kävelee samoilla kaduilla minun ja poikani kanssa, Pauliina kuvailee tuntojaan.

Miehellä on teoriassa tieto Pauliinan yhteistiedoista ja vastaavista, sillä oikeudenkäynnin yhteydessä hänen tietonsa olivat tulleet julki. Asia pelotti Pauliinaa, koska hän ei tiedä, mitä miehen päässä mahdollisesti liikkuu.

Hänestä tapauksessa on suomalaisen yhteiskunnalle muutenkin mietittävää.

– Miten tällaiset kaverit kannattaa säilöä? Jos pistetään sairaalaan syyntakeettomana, niin eikö hänen pitäisi olla siellä lukkojen takana, eikä millään sauvakävelyllä? 

Poliisi vastaa

Rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo yleisellä tasolla, että poliisi harkitsee tilanteen mukaan, mitä kadonneista ihmisistä tiedotetaan. Jokainen tapaus harkitaan erikseen, ja asiaan vaikuttaa myös se, etsitäänkö ihmistä rikoksen vuoksi vai tämän katoamisen vuoksi.

Kadonneesta henkilöstä tiedotetaan tavanomaisesti silloin, kun hänen epäillään olevan mahdollisesti vaarassa.

– Jos henkilö on sijoitettuna esimerkiksi johonkin hoitolaitokseen, niin ei poliisi lähde sitä ilmoittamaan ellei ole todellakin ilmeistä, että tämä henkilö on vaaraksi muille. Silloin täytyy olla todella painavat syyt epäillä, että tämä henkilö syyllistyy johonkin vakavaan henkeen ja terveyteen kohdistuvaan rikokseen, Kinnunen kertoo.

Henkilön katoamisen osalta hänen mahdollisella rikostaustallaan ei Kinnusen mukaan välttämättä ole tekemistä katoamisasian kanssa, eikä sitä siksi mainita, erityisesti jos henkilön ei uskota aiheuttavan vaaraa muille henkilöille.

Kinnunen kertoo myös, että rikoksen uhrin omaisella ei ole lakiin perustuvaa oikeutta tietää, mikäli rikoksen tekijä on vapaalla jalalla. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja