Presidentti Stubb kertoi Venäjä-huolestaan: "Ei tule olemaan turvallinen tila"

Presidentti Stubb: Se päivä, jolloin Venäjän hallinto muuttuu ei tule olemaan turvallinen tila 1:48
Katso tästä, miten Stubb kommentoi Suomen hallinnon venäjäosaamista.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb isännöi Kultaranta-keskusteluja tänään ja huomenna Presidentinlinnassa. 

Stubbin torstaina aamupäivällä pitämässä tiedotustilaisuudessa keskustelua herätti Suomen ja Venäjän väliset suhteet. 

– Tällä hetkellä meillä ei ole venäjäsuhteita, mutta venäjäosaaminen ei ole meiltä mihinkään kadonnut, presidentti Stubb kertoi. 

Häneltä kysyttiin myös Venäjään liittyvistä huolenaiheista.

– Sinä päivänä, kun Venäjän hallinto muuttuu, se ei tule olemaan turvallinen tila, vaan oikeastaan aika sekava tila, presidentti jatkaa. 

Yksi tämän vuoden kansainvälisistä vieraista on Hollannin pääministeri Mark Rutte, jota povataan sotilasliitto Naton seuraavaksi pääsihteeriksi. Rutten valinnasta kysyttiin myös Stubbilta lehdistötilaisuudessa.

Stubb sanoi myös olevansa Rutten valinnasta melko varma.

– Tämän suhteen ei ole mitään varasuunnitelmaa, eikä mielestäni sellaista edes tarvita, Stubb sanoo. 

– Minusta se on hyvä asia liittolaisillemme ja Euroopalle. Ruttella on vahva transatlanttinen side, ja hän on toiminut 13 vuotta Hollannin pääministerinä. Häntä arvostetaan laajasti.

Kultaranta-keskustelut alkavat

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelutapahtuman aiheena on Suomi ja Eurooppa muuttuvassa maailmassa. Keskustelut alkavat tänään kansainvälisellä päivällä, jossa esillä ovat Euroopan tulevaisuus ja sen rooli globaalissa geopolitiikassa. Ohjelmassa on kolme paneelikeskustelua. Ensimmäisessä keskustelussa Stubb ja Rutte tarkastelevat muun muassa globaaleja kehityskulkuja sekä Euroopan suuntaa Europarlamenttivaalien jälkeen.

Päivän toisessa keskustelussa aiheena on Euroopan sisäinen dynamiikka. Keskustelijoina ovat ulkoministeri Elina Valtonen, Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis ja Norjan ulkoministeri Espen Barth Eide.

Päivän päättää keskustelu Euroopan globaalista roolista. Keskustelemassa ovat Latvian ulkoministeri Baiba Braze, Puolan ulkoministeri Radosław Sikorski ja EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen.

Lue myös:

    Uusimmat