Ruotsissa tiivistetään yhteistyötä vakoilua vastaan

Ruotsissa sotilastiedustelu ja suojelupoliisi tiivistävät yhteistyötään nopeasti lisääntyvän verkkovakoilun torjumiseksi. Jos ruotsalaiset havaitsevat ulkomaisen verkkohyökkäyksen jotain yhteistyökumppaniaan vastaan, tieto toimitetaan asianosaiselle – kuten Suomelle.

Ruotsin puolustusvoimien radiotiedustelulaitos FRA on viime päivät ollut mediamyrskyssä kun on paljastunut, että sen yhteistyö Yhdysvaltojen ja Britannian tiedustelupalvelujen kanssa on ollut huomattavasti tiedettyä tiiviimpää. 

Samalla verkkovakoilu ruotsalaisyrityksiä ja viranomaisia vastaan on kasvussa, kertoo laitoksen suomalaissyntyinen tiedottaja. 

–Ikävä kyllä tämä ei ole mitään uutta. Emme ole vain kertoneet siitä julkisuuteen. Hyökkäyksiä tapahtuu yhä enemmän, toteaa FRA:n viestintäjohtajaAnni Bölenius.

Tuliko vihje Suomen vakoilusta Ruotsista?

Viranomaisyhteistyötä Ruotsin suojelupoliisin ja sotilastiedustelun välillä tehostetaan jatkuvasti ja muun muassa yrityksiä koulutetaan ja varustetaan mahdollisten verkkohyökkäyksien varalta.

 – Annamme neuvoja koskien teknisiä ratkaisuja, jotka varoittavat hyökkäyksistä ennalta. Tällä saralla tehdään paljon töitä Ruotsissa, Bölenius sanoo.

Verkkovakoilu on Ruotsissakin vakava ongelma, sillä se kohdistuu yhteiskunnan keskeisiin toimintoihin. Havaitsemistaan ongelmista Ruotsi antaa tarvittaessa tietoa myös Suomen kaltaisille maille.

–Jos radiotiedustelumme havaitsee että meille ystävällismielinen maa on joutunut verkkohyökkäyksen kohteeksi, voimme kertoa siitä heille. Enempää en voi tästä sanoa.

Bölenius ei suostu kommentoimaan, antoiko Ruotsi vihjeen Suomelle ulkoministeriön tapauksessa, kuten mediassa on kerrottu.

FRA ei paljasta, mitkä maat verkkovakoiluun Ruotsissa osallistuvat, mutta suojelupoliisi Säpon vuosiraportin mukaan aktiivisimpia ovat Venäjän, Kiinan ja Iranin tiedustelupalvelut.

Lue myös:

    Uusimmat