Ruotsissa selvitykset Irakin puolustusministeriä koskevasta kohusta jatkuvat – epäillään syyllistyneen mielenosoittajien kuolemiin

Ruotsin viranomaiset ovat ajautuneet kiusalliseen tilanteeseen Irakin puolustusministerin Najah al-Shammarin paljastuttua Ruotsin kansalaiseksi ja häntä kohtaan Ruotsissa nostetun sosiaalietuuksien väärinkäytön tutkimuksen vuoksi.

Talousrikostukimisten lisäksi Ruotsissa on aloitettu myös sotarikostukinta ministerin toimista. Saddam Husseinin armeijassa kenraalina toimineen ja nyt Irakin puolustusministerin tehtäviä hoitavan al-Shammarin epäillään olevan pääsyyllinen yli 300 mielenosoittajan kuolemiin viimeisten viikkojen aikana.

Ruotsin suurlähettiläs tapasi maanantaina puolustusministeri al-Shammarin, tapaamisessa keskusteltiin Ruotsissa aloitetuista tutkimuksista ja ministerin ruotsalaismedioihin kohdistamista uhkauksista.

Ulkoministeriön virkamiehet joutuivat eilen antamaan oman selvityksensä valtiopäivien puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnalle Ruotsin osuudesta terrorismin vastaisten turvallisuusjoukkojen koulutuksesta Irakissa.

Koulutettavat joukot toimivat suoraan nyt rikoksista epäillyn al-Shammarin alaisuudessa, sopimus koulutuksista päättyy joulukuun lopussa ja taustojen selvitys jatkuu tänään.

Ulkoministeri Ann Linde totesi eilen MTV uutisille, että kerran myönnettyä kansalaisuutta ei voida perua, vaikka Irakilaisministeriä epäillään useammasta vakavasta rikoksesta.

– Tilanne on se, että tiedämme Irakin puolustusministerin olevan Ruotsin kansalainen, mutta meillä ei ole mitään mielipidettä siitä, että Ruotsin kansalainen on ministerinä toisessa maassa. Ruotsalaisilla on mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen, eikä se itsessään ole ongelma lakiemme mukaan, jos on ministeri Ruotsissa tai jossain muussa maassa. Kun on kerran saanut kansalaisuuden, se on käytännössä voimassa elämän loppuun asti eikä sitä voida ottaa pois.

Ministeri paljastui Ruotsin kansalaiseksi

Ministerin kaksoiskansalaisuuden ja rikostutkinnan alkamisesta kirjoitti ensimmäisenä Nyheter Idag-sivusto viime viikon lopulla.

Kohu alkoi paljastuksesta jonka mukaan Irakin kesällä virkaan astunut puolustusministeri ei ole luopunut Ruotsin kansalaisuudesta. Najah al-Shamari muutti perheineen joidenkin lähteiden mukaan jo 2009 Ruotsiin, käytti nimeä Najah Al-Adeli ja sai kansalaisuuden 2015.

Viime viikolla paljastuneiden tietojen mukaan ministeriä vastaan on nostettu tutkinta lapsilisien, asumistuen ja toimeentulotuen nostamisesta useamman vuoden ajalta. Epäilysten mukaan ministeri ei ole asunut Ruotsissa viimeisten vuosien aikana mutta nostanut silti avustuksia kyseiseltä ajalta.

Juttuun lisätty klo 8.10 Ruotsin ulkoministerin MTV:lle antama kommentti.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja