Ruotsin ulkoministeri uskoo Suomen hakevan Natoon

Ruotsi sanoo seuraavansa tarkkaan Suomen päätöstä Nato-analyysissään, sanoo ulkoministeri Ann Linde 2:16
Ruotsi sanoo seuraavansa tarkkaan Suomen päätöstä Nato-analyysissään, sanoo ulkoministeri Ann Linde.

Ulkoministerin Ann Linden mukaan Nato-kanta ei Ruotsissa kallistu vielä mihinkään suuntaan.Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoo Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa uskovansa, että Suomi hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Linden mukaan näin voi sanoa melkoisella varmuudella.

Linde viittasi Suomen ulkoasianvaliokunnan viimeviikkoiseen Ruotsin-vierailuun ja lisäsi edustajien sanoneen vierailun aikana, että julkinen mielipide on muuttunut paljon ja liki kaikki puolueet ovat muuttaneet mieltään Venäjän toimien vuoksi.

Linde ei vastannut siihen, mikä Ruotsin tilanne Nato-harkinnan suhteen on. Hänen mukaansa kanta ei kallistu vielä mihinkään suuntaan.

– Se on vähän liian aikaista. Keskusteluita on niin paljon jäljellä, Linde sanoi.

Linde kuitenkin myönsi, että Suomen Nato-päätöksellä on suuri rooli Ruotsin toiminnan suhteen ja Suomen päätöstä on analysoitava.

– Ruotsi ja Suomi ovat olleet sotilaallisesti liittoutumattomia. Se on laskenut jännitteitä alueellamme, se on palvellut Ruotsia hyvin, se on edistänyt alueemme vakautta, Linde sanoi.

Jos Suomi päättää liittyä Natoon, muuttuu tämä tilanne Linden mukaan.

– Ja sitten on katsottava, mitä johtopäätöksiä siitä tulee.

Linde vierailee ensi viikolla Yhdysvaltain Washingtonissa ja Kanadan Ottawassa tapaamassa ulkoministerikollegoitaan. Linden mukaan Ruotsilla ei ole Yhdysvalloilta tai Kanadalta tiukkoja turvatakuita mahdollisen Naton jäsenyysprosessin ajaksi.

– Tiukat turvatakuut saa vain jos olet Naton jäsen, mutta muita vakuutuksia on mahdollista saada, Linde sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Ruotsin ulkoministeri Ann Linden 39:18
Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Ruotsin ulkoministeri Ann Linden huhtikuun lopulla.

Lue myös:

    Uusimmat