Ruotsin ulkoministeri toiveikas Nato-ratifioinnin aikataulusta: "Luotan siihen, mitä Erdogan on meille julkisesti sanonut"

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström elättelee yhä toiveita maansa Nato-jäsenyyden ratifioinnista ennen syksyä. Hän huomauttaa, ettei Turkin parlamentti ole aivan vielä jäänyt istuntotauolle. Lisäksi Billström oli saanut Vilnan Nato-huippukokouksessa käsityksen, jonka mukaan parlamentti voidaan tarvittaessa kutsua koolle kesken tauon.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan viestitti Nato-huippukokouksen päätteeksi keskiviikkona, että ratifiointi olisi mahdollinen vasta istuntotauon päätyttyä. Tämän tulkittiin yleisesti tarkoittavan aikaisintaan lokakuuta, jolloin parlamentti palaa töihin.

Billström kuitenkin huomauttaa, ettei Erdogan itse käyttänyt sanaa lokakuu lehdistötilaisuudessaan.

– On ehkä hyvä ottaa rauhallisesti ja katsoa, mitä seuraavien päivien aikana tapahtuu, Billström sanoi torstaina.

Hänen toiveikkuuttaan lisää Suomen esimerkki viime keväältä. Tuolloin Turkin parlamentti lykkäsi vaalien edellä istuntotaukonsa aloittamista viikolla, minkä aikana Suomen Nato-jäsenyys ratifioitiin.

Jos Ruotsin Nato-jäsenyyden odottelu vielä venyy pitkäksi, on Billströmin mukaan olemassa vaara, että erilaisten Ruotsiin kohdistuvien vaikutusoperaatioiden uhka lisääntyy entisestään.

Stoltenberg: Ei syytä huoleen

Presidentti Erdogan tuomitsi Vilnassa jyrkästi Ruotsissa tehdyt koraanien polttamiset. Hän myös kertoi, että Ruotsin kanssa on sovittu erityisestä terrorismin vastaisesta toimintaohjelmasta. Myös se aiotaan Erdoganin mukaan viedä Turkin parlamentin käsittelyyn.

Billström ei halua tarkentaa aikataulua, milloin Ruotsi aikoo toimittaa tällaisen suunnitelman Turkille.

–  Haluan kuitenkin korostaa, että suunnitelmaa aletaan toimeenpanna ratifioinnin jälkeen, niin me olemme asian ymmärtäneet, Billström sanoo.

Vilnasta Brysseliin palanneen Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan on aivan normaalia, jos Ruotsin jäsenyyden parlamenttikäsittely kestää Turkissa syksyyn saakka. Hänen mukaansa ei ole syytä olla huolissaan siitä, että syksyyn mennessä Turkilta alkaisi tulla joitain uusia ehtoja ratifioinnille.

–  Minä luotan siihen, mitä Erdogan on meille julkisesti sanonut, eli että ratifioinnin tulisi tapahtuma mahdollisimman nopeasti, Stoltenberg sanoo TT:lle.

Hän lisää ymmärtävänsä, että Ruotsissa ollaan jo hiukan malttamattomia jäsenyyden suhteen.

–  Prosessista tuli hieman monimutkaisempi kuin mitä arvelimme viime vuoden kesällä. Mutta verrattuna kaikkiin muihin Naton jäsenyysprosesseihin tämä on silti ollut nopea, Stoltenberg muistutti.

Lue myös:

    Uusimmat