Ruotsin sosiaalidemokraatit valitsivat Magdalena Anderssonin puheenjohtajaksi

Ruotsin sosiaalidemokraatit saa tänään uuden puheenjohtajan – MTV paikalla puoluekokouksessa Göteborgissa 2:14
MTV Göteborgissa: Tällainen tunnelma kaupungissa vallitsi torstaiaamuna ennen valintaa

Ruotsin sosiaalidemokraattien puoluekokous on odotetusti valinnut Magdalena Anderssonin puolueen puheenjohtajaksi.

Anderssonista tulee hyvin todennäköisesti Ruotsin ensimmäinen naispääministeri.

Andersson tarvitsee pääministeriydelleen vielä valtiopäivien tuen. Tähän asti Andersson on toiminut Ruotsin valtiovarainministerinä.

Feminististä ulkopolitiikkaa

Ajatuspaja Magman tutkija Mikko Majander ei usko, että pääministerin sukupuolen vaihtuminen Magdalena Anderssonin mahdollisen pääministeriyden myötä tulee merkittävästi näkymään hallituksen politiikassa.

– Ruotsi on harjoittanut feminististä ulkopolitiikkaa jo pitkän aikaa, ja maassa on ollut erittäin laaja koko yhteiskunnan läpäisevä tasa-arvo-ohjelma, Majander muistuttaa.

Se, että Ruotsin ensimmäinen naispääministeri tulee nimenomaan sosiaalidemokraattien riveistä, on Majanderin mukaan puolueelle suuri kunnia-asia ja merkittävä symbolinen voitto.

– Ruotsi on perinteisesti kokenut olevansa progressiivinen edelläkävijämaa ja edistyksellisyyden tienraivaaja ja esitaistelija. On koetellut sosiaalidemokraattien itseymmärrystä, kun Ruotsilla ei ole ollut naispääministeriä, etenkin kun kaikissa naapurimaissa on ollut sellainen jopa yhtä aikaa, Majander sanoo.

Kasvuhaasteita

Majanderin mukaan Anderssonin kohdalla on mielenkiintoista nähdä, miten tämä sopeutuu sosiaalidemokraattisen puolueen keulakuvaksi toimittuaan seitsemän vuotta virkamiesmäisessä valtiovarainministerin tehtävässä.

Anderssonin on kerrottu lähteneen uuteen tehtäväänsä jossain määrin vastahakoisesti.

– Nähtäväksi jää, miten Andersson kasvaa poliittiseksi johtajaksi asiantuntijataustaisemmasta roolista. Siinä on kova haaste. Vaalikampanja on pitkä, ja siinä tulee monenlaista vastaan, Majander pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat