Ruotsalaisten sopupeli kuumensi tunteet Lahdessa – Jari Isometsä lataa vastapalloon: "Sehän olisi ollut tyhmyyttä"

Upea hetki Salpausselällä: Kerttu Niskanen lohduttaa sprintticupin voittotaiston hävinnyttä Nadine Fähndrichiä 0:36
Upea hetki Salpausselällä: Kerttu Niskanen lohduttaa sprintticupin voittotaiston hävinnyttä Nadine Fähndrichiä

Maja Dahlqvist järjesteltiin sprintin finaaliin Lahden Salpausselällä ruotsalaisella yhteispelillä, kun Moa Ilar päästi maannaisensa edelleen välierän toiseksi. Dahlqvist nappasi finaalin neljännellä sijallaan sprintticupin voittajan kristallipallon itselleen.

Sprintticupin kokonaiskilpailun voitto ratkesi Lahdessa dramaattisten vaiheiden jälkeen. Sveitsiläinen Nadine Fähndrich oli ennen lauantain kilpailua kiinni sprintticupin ykköstilassa 12 pisteen turvin ja näytti varmistavan kristallipallon itselleen, kun Maja Dahlqvist katkaisi sauvansa omassa välierässään.

Tässä vaiheessa ruotsalaishiihtäjä Moa Ilar oli kuitenkin hereillä suuresta kuvasta, laittoi jarrut päälle loppusuoralla ja päästi joukkuekaverinsa edelleen. Ilar luovutti siis tieten tahtoen finaalipaikan maannaiselleen.

Dahlqvist oli finaalissa neljäs ja nappasi niiden pisteiden turvin maailmancupin sprinttikuningattaren kristallipallon itselleen sveitsiläistähti Fähndrichin nenän edestä.

Fähndrich itki maalialueella pettymystään, mutta ei halunnut syyttää ruotsalaisia epäreilusta pelistä.

– Olen pettynyt, koska (cup)voitto oli niin lähellä, Fähndrich kuvaili.

Dahlqvistin saama ruotsalainen "vetoapu" tuomittiin sen sijaan sveitsiläislehdistössä kovin sanakääntein. SRF-kanavan asiantuntija Adriano Iseppi kutsui temppua "epäurheilijamaiseksi" ja "rumiksi kuviksi televisiossa".

MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsä puolestaan yltyy kehumaan Moa Ilarin pelisilmää.

– Huomionarvoista tässä on se, että Dahlqvistilla meni sauva poikki, mutta kyllä se oli ihan loistava teko Moa Ilarilta. Vaikka kilpailussa aina pitäisi pyrkiä voittoon, kun kisataan maailmancupin kristallipalloista, niin kyllä joukkuepeli tulee herkästi mukaan.

Isometsä ymmärtää sveitsiläisleirin yrmeyden, mutta ei jaa näkemystä epäreilusta pelistä.

– En missään nimessä. Päinvastoin. Pidin sitä loistavana tekona. Tämä on hyvin pitkälti myös joukkueurheilua. Sehän olisi ollut tyhmyyttä, jos tätä ei olisi tehty. Ymmärrän sen kritiikin, mutta jos minulla olisi tullut aikoinaan tuollainen tilanne, olisin tehnyt ihan samoin.

– Toivoisin, että joukkuepeliä olisi enemmänkin, esimerkiksi yhteislähtökisoissa ja tämän tyylisissä kisoissa. En näe sitä millään tavalla huonona, vaan se oli loistava veto.

Dahlqvist kuittasi sprintticupin voitosta kristallipallon lisäksi 12 000 euroa. Fähndrich saa tyytyä sprintticupin kakkoselle 8 000 euroon.

– Nyt saa Maja Dahlqvist ainakin pizzat ja oluet tarjota Moa Ilarille, Isometsä tuumaa.

Lue myös:

    Uusimmat