Ruotsin Södertäljessä synkkä viikko: Jo kolme kuollutta ammuskeluissa, uhreista kaksi 19-vuotiaita – "Se oli helvetinmoinen ryske"

Jengiväkivalta nousi tärkeäksi vaaliteemaksi Ruotsissa 9:38
Jengiväkivalta nousi tänä syksynä tärkeäksi vaaliteemaksi Ruotsissa.

Nuori mies kuoli ja toinen haavoittui ammuskelussa Ruotsin Södertäljessä torstaina. Ampumavälikohtaus oli yksi monista kaupungissa viime viikkoina.

Poliisi hälytetiin paikalle Saltskogin kaupunginosassa iltakuuden jälkeen. Poliisi löysi 19-vuotiaan miehen elottomana kerrostalon sisäpihalta, kertoo Aftonbladet.

Poliisi julisti miehen kuolleeksi paikan päällä ja ilmoitti omaisille asiasta.

Aftonbladetin tietojen mukaan 19-vuotiaan ylävartalosta löytyi ainakin kaksi osumajälkeä.

"Helvetinmoinen ryske"

Kyseessä on kolmas kuolemaan johtanut ammuskelu Södertäljessä reilun viikon sisään ja viides kuluneen kahden viikon aikana.

Paikallinen asukas arvioi Aftonbladetille, että ammuskelussa käytettiin automaattista asetta.

– Se oli helvetinmoinen ryske, asukas sanoo.

Toinen asukas kertoo Expressenille kuulleensa useita laukauksia katsoessaan iltakuuden uutisia.

– Kuulin kolme laukausta putkeen. Sitten taisi kuulua pari laukausta lisää, sen jälkeen automaattiaseen tulitusta ja vielä yksi laukaus lisää, mies kuvailee Expressenille.

– Alkuun emme uskaltaneet mennä parvekkeelle. Mutta kun menimme, näimme kaksi ihmistä ajamassa poispäin hopeisella pyörällä tai mopedilla.

Teini-ikäinen kiidätettiin helikopterilla sairaalaan

Ammuskelussa loukaantui lehden tietojen mukaan 16-vuotias poika, joka sai myös osumia ylävartaloonsa. Hänet vietiin helikopterilla sairaalaan. Uhrin vammoja kuvaillaan vakaviksi, muttei hengenvaarallisiksi.

Tapaukseen liittyen ei toistaiseksi ole tehty pidätyksiä. Paikallinen poliisi on aloittanut tutkinnan murhasta ja murhan yrityksestä.

Useita poliisipartioita jäi partioimaan alueelle ammuskelun jälkeen

– Paikalla on paljon joukkoja, jotta ihmiset voivat puhua meille, jos heillä on jotain sanottavaa. Olemme myös tyhjentäneet useita valvontakameroita, poliisin tiedottaja Mats Eriksson kertoo Aftonbladetille.

Ammuskelut riivaavat Södertäljeä

Torstain tapahtumat ovat jatkoa viikkoja jatkuneelle ammuskelujen sarjalle Södertäljessä. 

Alle viikko sitten neljissäkymmenissä oleva mies ammuttiin kuoliaaksi Södertäljen Ronnassa.

Syyskuun lopulla 19-vuotias mies ammuttiin kuoliaaksi puistossa esikoulun lähellä samalla alueella. Vain pari päivää aiemmin toista miestä ammuttiin leikkipuistossa.

Ammuskelujen lukumäärä Ruotsissa on kääntynyt hienoiseen laskuun.

Ruotsin yleisradio SVT:n kokoamat tilastot kertovat, että Ruotsissa on tapahtunut kuluvan kalenterivuoden aikana 132 ammuskelua. Yhteensä 24 ihmistä on saanut surmansa ja 31 loukkaantunut ammuskeluissa.

Suurin osa uhreista on alle 34-vuotiaita.

Vuonna 2021 ammuskeluja tilastoitiin 327 ja vuonna 2020 yhteensä 376.

Lue myös:

    Uusimmat