Mainos

Ruotsin rajavalvonnan mahdollinen seuraus: Suomeen saatetaan etsiä uusia reittejä

Ruotsin tiukennettua rajavalvontaansa Suomessakin toivotaan turvapaikanhakijoiden määrän Ruotsista Suomeen vähenevän. Mahdollista on kuitenkin myös se, että turvapaikanhakijat etsivät Suomeen muita reittejä.

Ruotsin päämääränä on saada turvapaikanhakijamäärien kasvu hallintaan sekä ihmiset hakemaan turvapaikkaa Ruotsista hallitusti sen sijaan että Ruotsia käytettäisiin kauttakulkumaana.

Ruotsin kautta on tullut Suomeen jopa useita satoja turvapaikanhakijoita vuorokaudessa, kun määrät ovat olleet korkeimmillaan.

– Mahdollistahan se on, että ihmiset etsivät nyt toisia reittejä Suomeen, jos heillä on alunperinkin ollut tavoitteena tulla tänne. Toivoisin kuitenkin, että tämä olisi epätodennäköistä, arvioi rajatarkastusyksikön päällikkö Jaakko Ritola rajavartioaitokselta.

Ritola ei halua arvioida, mitä reittejä pitkin ihmisiä Suomeen voisi matkustaa.

– Eihän sitä tietenkään monia vaihtoehtoja jää, mutta jos he Euroopan sisällä jo ovat, niin sisärajojen kautta tietysti lentäen tai aluksilla meriteitse.

Kansainväliset uutistoimistot ovat aiemmin syksyllä uutisoineet Baltiassa liikkuvista turvapaikanhakijoista, joiden päämääränä olisi ollut Suomi.

Rajavartiolaitos kuitenkin toivoo, että tilanne kokonaisuudessaan saataisiin hiljalleen rauhotettua.

– Toivotaan, että tämä liikenne tyrehtyy ja tämä kuvio saadaan Schengenin sisällä hallintaan, sanoo Jaakko Ritola.

Ruotsi ei ole näillä näkymin palauttamassa rajavalvontaa Suomen vastaiselle rajalle, mutta Ritola kehottaa Ruotsiin matkustavia pitämään silti matkustusasiakirjoja tai vastaavaa mukanaan.

– Kannattaa tiedostaa se, että rajavalvontaa on palautettu ja tarkastuksia voi tulla. Mitkään säädökset eivät edellytä passin tai vastaavan pitämistä mukana, mutta se varmasti nopeuttaa asian selvittelyä huomattavasti, jos tarkastus sattuu kohdalle, arvioi Ritola.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.