Ruotsin prinssi Julianin ristiäisissä katkeaa yli 40 vuoden perinne – lehti: prinsessa Sofian päätös sai kansalaiset raivostumaan

0:12
Tällaisessa tyylissä prinsessa Sofia edusti viisi vuotta sitten esikoisensa prinssi Alexanderin ristiäisissä

Prinssi Julianin ristiäiset ovat kuninkaallisessa perheessä ensimmäiset ristiäiset yli 40 vuoteen, joita ei televisioida suorana.

Ruotsin hovin uusin tulokas prinssi Julian saa kasteen Drottningholmin linnassa lauantaina 14. elokuuta. Prinssi Carl Philipinja prinsessa Sofian kuopus syntyi maaliskuun lopulla.

Ruotsalaislehti Expressen uutisoi kesäkuussa, ettei Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ollut alun perin tarkoitus näyttää prinssi Julianin televisiossa lainkaan. Tämä olisi tiennyt yli 40 vuotta kestäneen kuninkaallisen perinteen loppua, sillä kuninkaallisten ristiäiset on televisioitu poikkeuksetta vuodesta 1977, eli kruununprinsessa Victorian ristiäisistä lähtien.

Toinen, kuninkaallisiin erikoistunut ruotsalaislehti Svensk Damtidning kertoo kuitenkin nyt, että SVT pyörsi aiemman linjauksensa ja lähettää kastetilaisuudesta televisiossa 45 minuutin koosteen sunnuntai-iltana 15. elokuuta – siis vasta ristiäisiä seuraavana päivänä. Asian vahvisti lehdelle SVT:n tiedottaja Helena Brodén.

Lehti kysyi hovin tiedottajalta Margareta Thorgrenilta, milloin päätös ristiäisten televisioinnista tehtiin. Hänen mukaansa koostelähetys oli hovin alkuperäinen suunnitelma.

– Ristiäisiä ei näytetä suorana lähetyksenä, mutta ne kuvataan, sillä ruotsalaiset tahtovat nähdä kastetilaisuuden, Throgren perusteli.

– Muiden lapsenlasten ristiäiset on näytetty suorana, mutta prinssi Julianin ristiäisistä nähdään kooste seuraavana päivänä, hän jatkoi.

Svensk Damtidning kertoo otsikkotasolla, että kyseessä olisi prinsessa Sofian tekemä päätös, mutta ei avaa uutisessaan tarkemmin, mistä tämä tieto on peräisin.

Lehden mukaan koostelähetys on otettu vastaan iloiten, mutta jotkut ovat tyytymättömiä siitä, ettei ristiäisiä näytetä vanhan perinteen mukaan.

Linjaus johtunee siitä, että kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian muut lapsenlapset ovat syntyneet ennen Kaarle Kustaan syksyllä 2019 tekemää päätöstä. Kuningas päätti tuolloin pienentää hovia, mikä tarkoitti sitä, ettei prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen lapsilla ole kuninkaallisia velvollisuuksia tai "hänen kuninkaallinen korkeutensa" -titteleitä.

Päätöksen myötä on oletettavaa, että varsinkin prinssi Julian tulee viettämään selvästi yksityisempää elämää kuin serkkunsa prinsessa Estelle ja prinssi Oscar. Tästä syystä myös koostelähetys on herättänyt joissain piireissä närkästystä. Kritiikkiä on perusteltu sillä, että veronmaksajien varoja käytetään yksityishenkilön kastetilaisuuden taltioimiseen.

Julianin ristiäiset järjestetään myös hieman myöhemmin kuin hovissa on ollut tapana, kertoo Expressen. Tavallisesti pienet kuninkaalliset on kastettu noin kolmen kuukauden iässä, mutta Julian on ristiäisten aikaan lähempänä viittä kuukautta. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että poikkeusolojen vuoksi tilaisuuteen saa tulla enemmän vieraita, kun rajoituksia on höllätty.

Julian tulee Expressenin mukaan saamaan Hallandin herttuan arvonimen, mutta hänestä tulee ensimmäinen kuninkaan lapsenlapsista, joka ei saa kasteessa "hänen kuninkaallinen korkeutensa" -titteliä.

Prinssi Julian on Ruotsin kruununperimysjärjestyksessä seitsemäntenä. Hänen edellään ovat kruununprinsessa Victoria lapsineen sekä hänen isänsä prinssi Carl Philip ja isoveljet prinssi Alexander ja prinssi Gabriel.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja