Ruotsin pelimonopoli muuttui, ja yli 20 yritystä saanut jo sakkoja – summa jopa 10 miljoonaa euroa

Ruotsin pelimonopoli muuttui, ja yli 20 yritystä saanut jo sakkoja – summa jopa 10 miljoonaa euroa 2:05

Pelilainsäädäntö muuttui Ruotsissa vuoden alussa, valtion pelimonopoli purettiin ja nyt ulkomaiset peliyhtiöt voivat hakea vapaasti toimiluvan. Uudistuksen myötä lähes 90 toimijaa on hakenut pelitoimiluvan Ruotsista.

Peleistä tulevien verotulojen määrä on ylittänyt odotukset, puolessa vuodessa verotulot olivat kaksinkertaiset odotuksiin nähden. Verotuloja valtiolle oli kertynyt jo noin 170 miljoonaa euroa.

Uudella menettelyllä pyritään saamaan peli-ala kontrolliin. Lain myötä viranomiset saivat myös paremmat keinot valvoa ja rankaista lupaehtojen rikkomisesta. Elokuun puoleenväliin mennessä yli 20 peliyritystä on saanut varoituksia ja sakkoja, joiden yhteenlaskettu summa on noin 10 miljoonaa euroa.

Yksi toimija on menettänyt toimilupansa ja useat yritykset ovat vieneet päätökset oikeuteen. Tapauksia käsitellään syksyn aikana.

Peliriippuvaisille Spelpaus-estopalvelu

Suurimman ärtymyksen on aiheuttanut pelimainonnan kasvu, varsinkin julkisissa kulkuvälineissä.

– Negatiivisena puolena uudistuksessa on ollut mainonnan määrän nousu, johon myös pelialasta vastaava ministeri on reagoinut ja todennut että lakiin ehkä tarvitaan vielä korjauksia. Mutta iso etu on siitä, että nyt voimme asettaa vaatimuksia ja myös määrätä sakkoja yrityksille, jotka eivät toimi vastuullisesti, sanoo pelialasta vastaavan viraston Spelinspektionin viestintäjohtaja Anders Sims.

– Luulen, että tulemme näkemään luonnollisen muutoksen pelimainonnassa Ruotsissa. Nyt peliyhtiöt hakevat asemaansa ja kokeilevat rajoja. Viranomaiset ovat puolestaan alkaneet näyttää, missä rajat kulkevat, mikä on kohtuullista. Uskon, että tilanne muuttuu, mutta vaikuttaako se lainsäädäntöön, sitä en uskalla arvata, sanoo Sims.

Suurimmille perinteisille peliyhtiöille, Svenska Spelille ja ATG:lle, pelilainsäädännön muuttuminen ei ole ollut liikevaihdon kannalta niin vakava kuin pelättiin.

– Ruotsalaisilla perinteisillä peliyhtiöillä on niin vankka jalansija markkinoilla, minkä takia näyttää siltä, että uudistus ei ole vaikuttanut paljoakaan liikevaihtoon eivätkä ulkomaiset peliyhtiöt ole pystyneet viemään niiden markkinaosuutta, arvioi Sims.

Yksi suurimmista uudistuksista on ollut pelaamisen estopalvelu Spelpaus, johon on kirjautunut jo 40 000 ruotsalaista. Kaikki lisenssin alla toimivat peliyhtiöt on velvoitettu käyttämään henkilötunnistusjärjestelmää, jonka kautta peliriippuvuudesta itselleen pelieston asettanut ihminen voidaan tunnistaa.

Uuden lain myötä myös pelimaksujen välitys voidaan estää ilman lisenssiä Ruotsissa toimivalle yritykselle, lisäksi sanktioita voidaan kohdistaa peliyritysten lisäksi myös pelimainontaa julkaisevaan mediaan. 

Lue myös:

    Uusimmat