MTV Uutiset Tukholmassa: Rikollisjengien välinen väkivalta rantautunut myös Ruotsin pääkaupunkiin – "Ennen ammuttiin jalkaan, nyt päähän. Kansalaiset pelkäävät"

Tukholman eilisiltaiset ja -öiset väkivaltaisuudet ovat jatkumoa maassa pitkään jatkuneelle jengiväkivallalle, arvioi Ruotsissa paikan päällä oleva MTV Uutisten toimittaja Jukka Lehto.

Sunnuntai-illan aikana tapahtui kolme eri ammuskelua, joissa kuoli kaksi ihmistä.

Ketään ei ole vielä pidätetty tapauksiin liittyen, mutta poliisi epäilee yhteyttä ainakin ensimmäisen ja kolmannen ampumisen välillä, kertoo STT.

– Ei aivan sattumalta kolmea ampumistapausta yhtenä iltana tapahdu. Eli todennäköisesti kysymys on jengien välisestä sodasta jälleen kerran, Jukka Lehto arvioi.

Ampumistapauksia runsaasti

Ruotsia riivaavasta jengiväkivaltaongelmasta on puhuttu jo pitkään.

Viime vuonna Ruotsissa ammuttiin kuoliaaksi yli 40 ihmistä, kertoo Lehto. Tänä vuonna jo 18 ihmistä on kuollut luoteihin, joista yhdeksän surmanlaukausta on ammuttu Tukholmassa.

– Nämä kaikki kaupunginosat, joissa eilen tapahtui, ne ovat Tukholman lähiöitä ja yleisimmin ne tapahtuvat lähiöiden alueella.

Lehdon mukaan huolta ovat aiheuttaneet etenkin Balkanilta tulleet sotien veteraanit, jotka ovat muodostaneet omia ryhmittymiään.

– Hyvin raakoja, pieniä ryhmittymiä. Täällä ei ole mitään yhtä isoa ryhmittymää, vaan pieniä jengejä, jotka pitää tiettyä kaupunginosaa hallussaan varsinkin tuolla eteläisessä Ruotsissa.

– Toiminta on ollut jo vuosia tuttua Malmön ja Göteborgin seudulla, nyt se on tulossa myöskin tänne Tukholman seudulle.

Lehdon mukaan välienselvittelyissä on ollut mukana myös Lähi-Idästä Ruotsiin muuttaneiden jengit, joilla on keskinäisiä valtataisteluita.

Toiminta raaistunut

Jengien toiminta ja harjoittama väkivalta on Lehdon mukaan raaistunut.

– Se ennen kaikkea mitä niistä tiedetään, että se on raaistunut. Muutama tutkija sanonut, että ennen ammuttiin jalkaan, nyt päähän.

Esimerkiksi eilisessä tapauksessa toista ammuskelun uhria ammuttiin Lehdon mukaan suoraan kasvoihin.

Lehto kertoo, että ammuskelut aiheuttavat pelkoa kansalaisten keskuudessa. 

– Kansalaisten ääni alkaa olla aika voimakasta, täällä pelätään yksinkertaisesti.

Aftonbladetin mukaan poliisi pelkää viimeaikaisten ammuskelujen johtavan kostotoimenpiteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat