Mainos

Ruotsin liberaalit päättävät tänään tuestaan mahdolliselle uudelle hallitukselle

Ruotsissa liberaalien puoluevaltuuston odotetaan tänään päättävän, tukeeko puolue sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Stefan Löfveniä pääministeriksi. Ruotsi on viimein saamassa uuden hallituksen, sillä keskusta päätti jo eilen, että se tukee Löfveniä.

Sosiaalidemokraattien Löfven on muodostamassa hallitusta ympäristöpuolueen kanssa. Suunnitelman mukaan keskusta ja liberaalit auttaisivat Löfvenin pääministeriksi äänestämällä tyhjää ensi viikon äänestyksessä valtiopäivillä. Lisäksi puolueet tekisivät hallituksen kanssa budjettiyhteistyötä.

Löfven ei välttämättä edes tarvitse liberaalien tukea, sillä ympäristöpuolueen, sosiaalidemokraattien ja keskustan yhteinen paikkamäärä valtiopäivillä riittää niukkaan enemmistöön. Päätöksellä on kuitenkin merkitystä, koska muuten sosiaalidemokraatit joutuisivat tukeutumaan päätöksissään vasemmistopuolueeseen, mitä taas keskusta ei halua.

Mikäli hallitus syntyy, kyseessä on historiallinen päätös, sillä se tarkoittaa perinteisen porvariblokin hajoamista. Suurimman porvaripuolueen, kokoomuksen, puheenjohtaja Ulf Kristersson onkin kuvaillut keskustan ratkaisua petokseksi.

Valtiopäivien on määrä äänestää uudesta pääministeriehdokkaasta keskiviikkona. Jos pääministerin valinta epäonnistuu, edessä on enää yksi äänestys 23. tammikuuta.

Syksyn vaaleissa kumpikaan poliittinen blokki – punavihreät tai porvariallianssi – ei saanut enemmistöä valtiopäiville. Kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi nousi ruotsidemokraatit.

Ruotsin vaaliviranomainen on suositellut, että mahdolliset uudet vaalit pidettäisiin 7. huhtikuuta. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja