Ruotsin hallitustilanteessa ratkaisun hetket – vasemmistopuolue ratkaisee pian hallituksen kohtalon

Ruotsin hallituspohja saattaa varmistua tänään. Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén tapaa tänään kaikkien puolueiden johtajat. Sen jälkeen hän nimittää ehdokkaansa pääministeriksi.

Keskustapuolue ja liberaalit ovat ilmoittaneet tukevansa pääministeriksi sosiaalidemokraattien Stefan Löfveniä. Hänen johtamaansa hallitukseen tulisi myös ympäristöpuolue.

Vasemmistopuolue päättää kannastaan iltapäivällä

Löfvenin valinta ei kuitenkaan onnistu, jos vasemmistopuolue vastustaa nimitystä. Puolueen on määrä kertoa kannastaan puhemiehen tapaamisen jälkeen alkukiltapäivästä Suomen aikaa.

Vasemmistopuolueen ei tarvitse keskiviikon äänestyksessä aktiivisesti tukea Löfveniä, vaan pelkkä tyhjän äänestäminen riittäisi valintaan. Puolue on kuitenkin ollut tyytymätön uuden hallituksen ohjelmapaperiin, joka on sen mukaan aivan liian oikeistolainen.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf sanoi lisäksi viikonvaiheessa hallitussovun takaavan, ettei sen paremmin ruotsidemokraatit kuin vasemmistopuoluekaan saa vaikutusvaltaa Ruotsin politiikkaan. Tämä ei lisänne puolueen haluja tukea hallitusta edes passiivisesti.

Paikallisosasto Löfveniä vastaan

Vasemmistopuolueen Malmön paikallisosasto kertoo jo omalla kotisivullaan kannakseen, että puoleen kansanedustajien pitäisi äänestää Löfveniä vastaan.

Keskiviikon äänestys pääministeristä on järjestyksessään kolmas. Jos neljäskin yritys valita pääministeri epäonnistuu, edessä ovat automaattisesti uudet vaalit.

Lue myös:

    Uusimmat