Ruotsin valtiopäivät teki jotakin ennenkuulumatonta – torppasi pääministeriehdokkaan

Poliittinen pattitilanne jatkuu Ruotsissa 1:56

Ruotsin valtiopäivät on torpannut äänestyksessään maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin valinnan pääministeriksi. Häntä kannatti 154 edustajaa ja vastusti 195.

Porvariallianssi ei ollut yhtenäinen äänestyksessä, sillä vasemmistoblokin lisäksi valintaa vastustivat liberaalit ja keskustapuolue. Ne eivät hyväksy vähemmistöhallitusta, joka olisi riippuvainen maahanmuuttovastaisen ruotsidemokraattien tuesta. Ruotsidemokraatit tuki äänestyksessä Kristerssonin valintaa.

– Katsokaa Tanskaa, Norjaa ja Suomea. Niissä ruotsidemokraattien kaltaiset vaikuttavat politiikkaan – usein konservatiivien yhteistyöllä, ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi valtiopäivien istunnossa.

Poliittinen pattitilanne jatkuu

Kristersson oli puhemies Andreas Norlénin ensimmäinen ehdotus pääministeriksi. Valtiopäivät ei ole koskaan aiemmin hylännyt sille esitettyä pääministeriehdokasta.

Esittämällä Kristerssonia Norlén yrittää saada vauhtia poliittisen umpisolmun avaamiseen. Uutta hallitusta ei ole pystytty muodostamaan, vaikka valtiopäivävaaleista on jo yli kaksi kuukautta.

Puhemies Norlénilla on vielä kolme mahdollisuutta esittää pääministeriehdokasta parlamentille ennen kuin maassa täytyy järjestää uudet vaalit.

Norlén tapaa puolueiden puheenjohtajat huomenna. Seuraavaksi hallituksen muodostamista yrittää luultavasti jo kerran epäonnistunut edellisen hallituksen pääministeri, sosiaalidemokraatti Stefan Löfven tai keskusta Annie Lööf, jolta odotettaisiin blokkirajat ylittäviä neuvotteluita.

 

Lue myös:

    Uusimmat