Ruotsiin kaavailtua Muumimaailmaa vastustetaan kiivaasti – kokonainen puolue antoi täystyrmäyksen: "Tähän projektiin ei pidä ryhtyä"

2:07
Göran Johansson, Peter Sörensen ja Eva-Britt Johansson pohtivat Karlstadiin rakennettavan teemapuiston pulmia.

Keski-Ruotsissa sijaitsevan Karlstadin kunnanvaltuusto hyväksyi uuden Muumimaailman suunnitelmat viime viikon torstaina. Muumimaailma voi nyt aloittaa sisarpuiston suunnittelun hyväksytyn kaavan pohjalta.

Toteutuessaan puisto on jopa kolme kertaa Naantalin puistoa suurempi ja se tulee maksamaan yli 20 miljoonaa euroa. 

Puistoa vastustaa kokonainen puolue

Suunnitelmat Muumimaailman sijoittamisesta historialliselle Skutbergetin ulkoilualueelle ovat kuitenkin saaneet osan Karlstadilaisista takajaloilleen.
Kansanliikkeen ja mielenosoitusten jälkeen Karlstadiin syntyi jo viime vuonna puolue, joka pyrkii estämään teemapuiston rakentamisen.
​​​​​​​ Vaikka suunnitelmissa Muumimaailmalle on varattu vain noin kolmasosa koko puistoalueesta, mielipidemittausten mukaan hanke ei ole hyödyistä huolimatta saanut innostunutta vastaanottoa.

– Viisikymmentä prosenttia Karlstadin asukkaista, yli 46.000 ihmistä, on sitä mieltä että tähän projektiin ei pidä ryhtyä. Alle neljäsosa kuntalaisista on tämän puolesta, joten tiedämme että puolet kuntalaisista ovat tukenamme, sanoo Peter Sörensen Karlstad Partiestista.

Hänen mukaansa puolueen perustaminen oli meidän mielestämme paras keino lähteä taistelemaan sen puolesta, että Skutberget pysyy ennallaan.

– Vaikka kaavapäätös nyt on olemassa, siitä tullaan valittamaan ja haluamme taistella viimeiseen saakka että tätä teemapuistoa ei rakenneta tänne. Meillä ei ole mitään Muumeja vastaan, vaan me vastustamme kaupallisia yhtiöitä jotka yrittävät tuhota tämän kaupunkilaisten keitaan. Teemapuisto voidaan rakentaa jonnekin muualle mutta ei tänne Skutbergettiin, Sörensen sanoo.

Muumimaailma aikoo odottaa kärsivällisesti

Kunnan kannalta tilanne on kiusallinen. Toistaiseksi yleinen mielipide on ollut kielteinen projektille, mutta nyt kaikki päätökset on saatu tehtyä.

– Viime torstain kokouksessa enemmistön päätöksellä kaavamuutos hyväksyttiin eli kunnan puolesta kaikki on valmista. Nyt vain odotamme, tullaanko tästä päätöksestä valittamaan. Kunta suhtautuu joka tapauksessa tähän projektiin erittäin positiivisesti, Muumimaailma toisi tänne paljon uusia työpaikkoja ja matkailijoita, sen vaikutus olisi alueelle huomattava, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Per-Samuel Nisser.

Pahimmillaan valituskierros voi kestää vuosia, mutta kunta on silti luottavainen sen suhteen, että rakennustyöt alkavat muutaman vuoden sisällä.

– Olemme keskustelleet Muumimaailman johdon kanssa ja he suhtautuvat positiivisesti tulevaisuuteen. Se mikä heidät on yllättänyt, on asiasta herännyt keskustelu ja se tulee viemään aikaa, jos päätöksestä valitetaan ja edessä on oikeudellinen prosessi. Mutta Ruotsissa päätöksistä voidaan valittaa ja tarkistuttaa niiden oikeellisuus. Meillä on sellainen käsitys, että Muumimaailman johto todellakin haluaa tätä ja on valmis odottamaan niin kauan kuin on tarpeellista, sanoo Nisser.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja