Ruotsi on saamassa oman Muumimaailmansa ja jopa suuremman kuin Suomi – vastustus naapurimaassa on ollut kovaa: "Ei siellä muumeja vastusteta, mutta sijaintia kylläkin"

Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoski kertoo yhtiön kaavailevan Ruotsin Karlstadiin teemapuistoaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Åboland.

Ylen mukaan Ruotsissa aikanaan avattava puisto saattaa olla jopa kolme kertaa Naantalin Muumimaailman kokoinen.

Idea muumipuiston avaamisesta Ruotsiin lähti Suomesta, mutta se herätti heti kiinnostusta naapurimaassa.

– Sopiva alue löytyi Karlstadista ja kun se tuli julkiseksi, että siellä neuvotellaan asiasta, niin useita muitakin paikkakuntia Ruotsista oli meihin yhteydessä. Kertoivat, että he ottaisivat meidät mielellään, Lohikoski sanoo MTV Uutisille.

Hän sanoo, että Karlstad on kuitenkin vaihtoehtojen ykkönen.

– Karlstadin kanssa nyt olemme edenneet. Emme ole kertoneet julkisuuteen muita kiinnostuneita paikkakuntia. Olemme sanoneet vain, että haluamme olla uskollisia Karlstadille nyt tässä vaiheessa, kun suunnitelmat ja kaavoitus ovat käynnissä. Näin annetaan heille työrauha.

Ruotsin puisto palvelisi myös norjalaisia

Karlstad on ison valtatien varressa noin 200 kilometrin päässä Oslosta, eli noin puolessa välissä matkaa, jos Tukholmasta ajettaisiin Osloon päin.

– Kummatkin maat ovat siis potentiaalisia asiakasvirtojen kannalta. Norjalaisethan vierailevat muutenkin Ruotsin puolella ahkerasti, kun hintataso on noin 25 prosenttia halvempi, Lohikoski toteaa.

Kaavamuutos herättää närää

Aivan lähivuosina muumipuistoa ei kuitenkaan Ruotsissa nähdä.

– Vastustus on Karlstadissa ollut kovaa. Ei niin, että siellä muumeja vastustettaisiin, mutta sijaintipaikkaa kylläkin. Se on ulkoilualuetta, mihin puistoa on kaavailtu. Vaikka se meni valtuustossa päätöksenä läpi, niin varmasti tulee kaavasta valituksia.

Lohikosken mukaan aikataulun venyminen riippuu valitusten sisällöstä ja siitä, mihin oikeusasteisiin ne mahdollisesti päätyvät.

– Kyllä veikkaan, että vielä vuosia menee, ennen kuin puisto voi aueta. Karlstadin valtuustossa ollaan jo visioitu ulkoilualueelle muutoksia ja uskon, että asukkaiden vastustus johtuu siitä, että he eivät ole ymmärtäneet, mitä kaikkea alueella tulee tapahtumaan.

Muumimaailmalla on yksinoikeus Euroopassa

Muumimaailma on ollut Naantalissa liki 30 vuotta ja Muumimaailmalla on muumiteemaisiin puistoihin Euroopan laajuinen yksinoikeus. Kaikkia muumilisenssejä myöntää ja hallinnoi Suomalainen Moomin Characters Oy.

Ulkomaalaisia Naantalin muumimaailman asiakkaista on Lohikosken mukaan 20-25 prosenttia. Heistä noin puolet on ruotsalaisia.

– Nyt oli aika katsoa, pystyisimmekö laajentumaan, hän toteaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja